Avertizare de variola maimuţei în Europa. Cinci cazuri depistate în Portugalia, Spania suspectează opt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Autorităţile portugheze au comunicat miercuri că au depistat cinci cazuri de infecţie rară cu variola maimuţei, iar serviciile de sănătate din Spania testează opt cazuri potenţiale, după ce Regatul Unit a plasat Europa în stare de alertă pentru acest virus.

Conform spuselor autorităţilor sanitare portugheze, cei cinci pacienţi de origine portugheză, din cele 20 suspecte, sunt toţi stabili. Toţi sunt bărbaţi şi locuiesc în zona Lisabona şi în Valea Tagus. 

În Spania niciunul dintre cele opt cazuri suspecte nu au fost confirmate încă, a informat miercuri Ministerul spaniol al Sănătăţii, potrivit Reuters

Variola maimuţei este o infecţie virală rară, asemănătoare cu variola umană, a fost raportată pentru prima dată în Republica Democratică Congo în anii 1970. În ultimul deceniu numărul de cazuri din Africa de Est a înregistrat o creştere. 

Simptomele includ: febră, durere de cap, erupţii cutanate prezente în prima fază pe faţă, apoi se răspândesc pe tot corpul. 

Potrivit autorităţilor sanitare spaniole, variola maimuţei nu este foarte molipsitoare, iar marea majoritate a persoanelor infectate se recuperează în câteva săptămâni, deşi au fost depistate şi cazuri grave. 

Patru dintre cazurile identificate în Marea Britanie s-au autoidentificat ca fiind homosexuali sau bisexuali, a afirmat Agenţia britanică de securitate sanitară. De asemenea, Agenţia britanică de securitate sanitară le-a recomandat bărbaţilor homosexuali sau bisexuali să fie atenţi la orice leziuni neobişnuite sau la erupţii. 

Autorităţile sanitare din Spania şi Portugalia nu au publicat nicio informaţie cu privire la orientarea sexuală a pacienţilor infectaţi. 

Spania şi Portugalia au alertat specialiştii din domeniul sănătăţii pentru a depista mai multe posibile cazuri. 

Autorităţile sanitare europene supraveghează orice focar de boală de când Marea Britanie a declarat primul caz de variola maimuţei, pe 7 mai, şi depistând de atunci alte şase cazuri în ţară. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite