Autorul atacului armat de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles este un torţionar din cadrul Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un francez care a fost ostatic al organizaţiei teroriste Statului Islamic susţine că unul dintre torţionarii săi care îl ţineau captiv în Siria este suspect în cazul atacului armat care au avut loc pe 24 mai la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, Belgia.

Nicolas Henin a povestit revistei „Le Point“ că Mehdi Nemmouche şi-a torturat regulat ostaticii în Siria, în 2013, anunţă BBC.

Patru oameni au fost împuşcaţi mortal în atacul de la muzeu care a avut loc în luna mai a acestui an. Nemmouche a fost arestat în Franţa la scurt timp după atacul armat şi a fost extrădat în Belgia pentru a fi interogat. 

Patru jurnalişti au fost eliberaţi din Siria în luna aprilie. Henin, care s-a aflat printre ei, a mărturisit publicaţiei franceze că Nemmouche era un om de temut. „Când nu cânta, tortura. Era parte a unui mic grup de francezi ale cărui vizite îi înspăimântau pe cei 50 de prizonieri sirieni care erau ţinuţi în celulele din apropiere“, spune Henin.

În fiecare seară începeau torturile în camera unde şi eu eram interogat. Torturile durau toată noaptea, până la venirea zorilor“, declară Henin pentru „Le Point“.

Henin a fost reţinut pentru o perioadă împreună cu jurnaliştii americani care au fost recent executaţi de Statul Islamic, James Foley şi Steven Sotloff. 

Avocatul lui Henin, Marie-Laure, a declarat pentru agenţia de ştiri France-Presse că „toţi ostaticii“ au confirmat că Nemmouche era unul dintre torţionari. „Au trăit alături de el timp de câteva luni“, a declarat avocata.

Un judecător din Bruxelles va da ordinul de privare de libertate a lui Nemmouche în cadrul unei audieri ce va avea loc vineri.

image

Imagini cu Nemmouche de pe camera de supraveghere a Muzeului FOTO BBC

Nemmouche este de origine franco-algeriană şi a făcut apel privind extrădarea din Franţa, temându-se că va fi trimis în Israel, însă a pierdut cazul.

Două dintre victimele atacului de pe 24 mai, de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, erau turişti israelieni. De asemenea, au mai fost ucişi un voluntar francez şi un angajat belgian.

Mehdi Nemmouche este originar din Roubaix, de lângă graniţa cu Belgia, şi a fost arestat în Marsilia  în timpul unei verificări de rutină a vămii, când sosea cu trenul din Amsterdam, la doar câteva zile după împuşcăturile de la Muzeu. Poliţia a declarat că el avea un puşcă Kalaşnikov şi un pistol care se potriveau celor folosite în atac.

Procurorii spun că Nemmouche, după ce a petrecut un an în Siria, s-a întors în Europa în luna martie a acestui an, conchide BBC.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite