Autorităţile ucrainene vor ca Antonov AN-225, cel mai mare avion din lume, să zboare din nou. Ar putea fi reconstruit Visul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avion Antonov AN-225 / Mrya (Visul), distrus pe Aeroportul Gostomel de lânga Kiev, la 3 aprilie 2022 Foto EPA EFE
Avion Antonov AN-225 / Mrya (Visul), distrus pe Aeroportul Gostomel de lânga Kiev, la 3 aprilie 2022 Foto EPA EFE

Autorităţile ucrainene se gândesc la posibilitatea de a face cel mai mare avion din lume, Antonov AN-225, să zboare din nou. Acesta a fost lovit de o rachetă rusească la începutul războiului din Ucraina.

Imaginile epavei celui mare mare avion din lume au făcut înconjurul lumii. Pentru ca acesta să poată zbura din nou, este nevoie de o evaluare a pagubelor suferite.

Jurnalistul CNN Vasco Cotovio a văzut epava de aproape când a vizitat aerodromul Hostomel, la începutul lunii aprilie.

„Hostomel a fost scena unor lupte intense între forţele ruse şi ucrainene încă de la începutul războiului”, spune el.

„Forţele Moscovei au încercat să cucerească aerodromul pentru a-l folosi ca poziţie de operare, pentru a aduce cu avionul mai multe unităţi terestre. Pentru a reuşi acest lucru, au lansat un asalt aerian cu elicoptere. La început păreau să aibă succes, dar reacţia ucraineană a fost foarte rapidă, lovind aerodromul pentru a împiedica aterizarea avioanelor ruseşti”, spune el.

De asemenea, el a precizat că avionul a fost grav avariat. Partea din faţă este complet distrusă şi pare să fi fost nimerit direct de o lovitură de artilerie. Aripile şi unele dintre motoare sunt avariate grav, iar coada are câteva găuri cauzate fie de schije, fie de gloanţe.

Ar putea fi reparat avionul

Andrii Sovenko, inginer şi expert în aviaţie din Kiev, care lucrează pentru compania Antonov din 1987, a întocmit o listă detaliată a avariilor, analizând un număr mare de înregistrări video şi imagini cu epava.

El a confirmat că secţiunea centrală a fuzelajului şi botul avionului, inclusiv cabina de pilotaj şi compartimentele de odihnă ale echipajului, sunt distruse, dar spune că principala problemă este că sistemele şi echipamentele de bord ale avionului au fost lovite. De asemenea, el a subliniat că refacerea va fi una dificilă, „pentru că majoritatea sistemelor electrice, pompelor şi filtrelor utilizate pe AN-225” nu se mai fabrică.

Totuşi, porţiunile din aripi şi flapsurile şi eleroanele au suferit pagube minore şi ar putea fi reparate. Majoritatea celor şase motoare par, de asemenea, intacte, iar întreaga secţiune din coada avionului este într-o stare acceptabilă.

Andrii Sovenko a precizat că nu se poate vorbi „despre repararea sau restaurarea acestei aeronave” ci doar de „construcţia unui alt Mriya, folosind componente care pot fi salvate din epavă şi combinându-le cu cele care au fost produse în anii 1980 pentru construirea unui al doilea avion”.

„Va fi imposibil să construim exact aceeaşi aeronavă, cu acelaşi design şi echipament”, spune Sovenko. Antonov se va confrunta astfel cu două obstacole: în primul rând trebuie să facă în aşa fel încât componentele noi şi cele vechi să se potrivească, iar apoi să treacă prin procesul de recertificare a aeronavei.

De asemenea, fabricarea unui astfel de avion nu este ieftină, dar este greu de satbilit suma exactă a cheltuielilor. Ukrinform, agenţia naţională de ştiri ucraineană, a vehiculat suma de 3 miliarde de dolari.

Antonov AN-225 FOTO EPA-EFE

Foto EPA EFE

Antonov AN-225, cel mai mare avion din lume

Antonov AN-225 a fost construit în anii 1980 şi avea ca scop transportarea navetelor spaţiale sovietice. Acesta a căpătat o altă împortanţă după Războiul Rece, devenind cunoscut ca cel mai mare avion din lume.

Avionul fost însă distrus la sfârşitul lunii februarie când ruşii au atacat aerodromul Hostomel, din apropiere de Kiev.

Visul nu va muri niciodată”, a scris pe Twitter compania Antonov, făcând aluzie la porecla avionului, „Mriya”, adică vis în ucraineană. Solidaritatea s-a revărsat din toate colţurile lumii.

Antonov-225, cel mai mare avion din lume, aterizează joi pe pista Aeroportului Henri Coandă din Bucureşti
Antonov-225, cel mai mare avion din lume, aterizează joi pe pista Aeroportului Henri Coandă din Bucureşti

 Cel mai mare avion din lume, pe pista Aeroportului Henri Coandă din Otopeni, în octombrie 2021. Foto ROMATSA

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite