Autorităţile ucrainene resping cererea protestatarilor de a întrerupe relaţiile diplomatice cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul ucrainean de Externe, Andrei Deşciţa, a anunţat sâmbătă, că Ucraina „nu poate” întrerupe relaţiile diplomatice cu Rusia, o cerinţă înaintată de persoanele care protestează în faţa Ambasadei Rusiei de la Kiev, potrivit agenţiei ucrainene Ukrinform, citată de Mediafax.

„Dacă Rusia va continua asta (n.r. - incursiunile pe teritoriul Ucrainei), vom fi nevoiţi să întrerupem relaţiile. Însă în prezent acest lucru nu este necesar, deoarece întreruperea relaţiilor diplomatice este ultimul punct în relaţiile cu Moscova”, a precizat oficialul de la Kiev

Rechemarea diplomaţilor ucraineni de pe teritoriul Rusiei şi expulzarea diplomaţilor ruşi din Ucraina ar avea consecinţe grave, printre care imposibilitatea de a-i susţine şi apăra pe cei 3 milioane de cetăţeni ucraineni care se află în Rusia, a subliniat liderul diplomaţiei ucrainene.

Aproximativ 300 de manifestanţi ucraineni adunaţi sâmbătă după-amiază în faţa ambasadei ruse de la Kiev au smuls drapelul rusesc de pe clădire, au răsturnat maşinile diplomatice si au atacat clădirea oficială. Atacul asupra reprezentantei ruseşti la Kiev a venit drept reacţie la prăbuşirea avionului militar ucrainean de către insurgenţii pro-separatişti.

„Rusia este foarte indignata de acţiunile provocatoare” şi de „profanarea drapelului rus”, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat de presă, citat de AFP. „Forţele de ordine nu au făcut nimic pentru a proteja ambasada, ceea ce constituie o încălcare importanta a angajamentelor internaţionale ale Ucrainei”, a precizat ministerul rus.

La rândul lor, Statele Unite ale Americii au condamnat atacul de sâmbată asupra ambasadei ruse de la Kiev şi au cerut autorităţilor ucrainene sa respecte Convenţia de la Viena care le obligă să asigure securitatea clădirilor diplomatice.

Secretarul de Stat american John Kerry a discutat telefonic cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk şi cu ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, potrivit unui al Departamentului de stat al SUA, informează agenţia Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite