Autorităţile britanice, criticate pentru maniera în care i-au tratat pe migranţii ajunşi în ţară via Canalul Mânecii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto ilustrativă: Arhivă
Foto ilustrativă: Arhivă

O echipă independentă de inspecţie a criticat maniera în care autorităţile britanice i-au tratat pe migranţii sosiţi în ţară cu ambarcaţiuni mici venind din nordul Franţei, relatează Reuters, conform Agerpres.

Numărul persoanelor care se lansează în încercări periculoase de traversare a Canalului Mânecii pentru a ajunge în Marea Britanie a crescut rapid, ceea ce a stârnit critici la adresa guvernului britanic, căruia i se reproşează că măsurile de control la frontieră sunt slabe şi că solicitanţii de azil au parte de tratament inuman, scrie Reuters

Grupul condus de inspectorul-şef pentru graniţe şi imigraţie David Neal a urmărit procesarea iniţială a migranţilor la două centre guvernamentale, în perioada decembrie 2021-ianuarie 2022. 

„Aceşti migranţi au traversat Canalul Mânecii în circumstanţe precare. Mulţi dintre ei erau vulnerabili şi în situaţie de risc, inclusiv copii şi femei fără însoţitor, iar când au ajuns la Dover au fost trataţi în mod inacceptabil", a afirmat Neal. 

„S-a întâmplat aşa pentru că Home Office (Ministerul de interne britanic) nu a reuşit, în ultimii trei ani, să progreseze de la un răspuns de criză la stabilirea de proceduri şi sisteme mai bune", este precizat în raport. 

Un purtător de cuvânt al ministerul britanic de Interne a afirmat că departamentul a fost de acord cu recomandările raportului. Totodată, purtătorul de cuvânt a afirmat că aproape toate lucrările aferente au fost deja finalizate, inclusiv închiderea uneia dintre locaţii şi deschiderea alteia. 

În luna noiembrie a anului 2021, 27 de oameni au murit în timp ce încercau să traverseze Canalul Mânecii într-o ambarcaţiune gonflabilă. 

Londra a comunicat o nouă politică privind imigraţia ce implică trimiterea migranţilor în Rwanda pentru „procesare", însă se confruntă, pentru moment, cu obstacole legale, fiind contestată în justiţie. 

De asemenea, în raportul făcut public, joi, mai scrie că răspunsul la majorarea sosirilor de migranţi în oraşul Dover, situat pe coasta sudică a Angliei, a scos la iveală deficienţe în procedurile de securitate.

Numărul persoanelor care au sosit în Anglia în mici ambarcaţiuni a crescut la 28.526 anul trecut, faţă de 8.486 în 2020 şi 1.834 în 2019. Mulţi dintre migranţi erau din Iran şi Irak. 

Totodată, David Neal a criticat şi modul în care sunt înregistrate aceste sosiri ca fiind „total de neiertat". 

„Pe scurt, dacă nu avem o situaţie cu cei care intră în ţară, nu ştim cine este în pericol sau cine reprezintă un pericol", a declarat responsabilul britanic. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite