Atentate la Bruxelles. Cum îşi trezeşte Statul Islamic celulele adormite din Molenbeek, placa turnantă a jihadiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi tineri din Molenbeek, o comună din Regiunea Bruxelles considerată un rai al jihadiştilor, ar fi primit la câteva zile de la atacurile teroriste din capitala Belgiei SMS-uri de apel la jihad, relatează publicaţia britanică „The Guardian“.

SMS-urile, scrise în franceză, sunt foarte laconice, fiind trimise cel mai probabil de recrutori ai organizaţiei jihadiste sunnite Statul Islamic, care a ocupat zone întinse în Irak şi Siria, în Orientul Mijlociu, dar şi în Libia, în nordul Africii.

„Fraţii mei, vă alăturaţi luptei noastre împotriva occidentalilor? Faceţi o alegere bună pentru viaţa voastră“, invită un mesaj primit duminică seara de mai mulţi tineri din Molenbeek şi citit de corespondentul „The Guardian“ la Bruxelles.

Emiţătorul acestui mesaj nu a putut fi identificat, menţionează cotidianul britanic, deoarece el a fost trimis de pe o cartelă preplătită.

Însă activişti din Molenbeek nu au niciun dubiu asupra faptului că mesajele au fost trimise de recrutori ai Statului Islamic.

„Responsabili ai organizaţiei Statul Islamic au descărcat toate contactele noilor lor recruţi şi au ales de acolo tineri de origine nord-africană“, spun ei.

După atacurile teroriste de la Bruxelles, soldate cu 32 de morţi, Statul Islamic mizează pe cartea fricii pentru a încuraja recrutările de jihadişti, comentează cotidianul francez „Le Figaro“, referindu-se la materialul publicat de „The Guardian“.

Jamal Ikazban, un deputat din Bruxelles, a lansat o alertă luni pe contul său de Twitter, solicitând poliţiei federale şi ministrului belgian de Interne Jan Jambon „să elimine pericolul prezentat de recrutorii“ de jihadişti.

El a mai făcut apel la luarea unor măsuri urgente, pentru a readuce speranţele în rândul tinerilor din Molenbeek, un cartier defavorizat.

„Există o formă de disperare în rândul acestor tineri ce le permite recrutorilor să-i îndoctrineze uşor“, a apreciat deputatul belgian pentru „The Guardian“.

Totodată, deputatul belgian i-a comparat pe recrutorii de jihadişti cu dealerii de droguri care mişună pe lângă şcoli.

„Trebuie scoşi de pe străzile noastre. Ei sunt prădători şi tinerii noştri sunt victimele lor“, a spus el.

Acest punct de vedere este împărtăşit şi de Jamal Zaria, imamul Moscheei Arafat din Molenbeek, care face referire la un cancer ajuns în stadiu „metastatic“. „Această boală se răspândeşte foarte repede. Trebuie să ne grăbim să găsim o cale de întărire a sistemului imunitar al copiilor din comunitatea noastră pentru a-i proteja şi a-i determina să renunţe definitiv la Statul Islamic“, conchide imamul din Belgia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite