Atentat la Londra. Moscheea Finsbury Park, cunoscută la începutul anilor 2000 ca un paradis al islamiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA
Foto EPA

Moscheea Finsbury Park, aflată în nordul Londrei, este una dintre cele mai importante din Marea Britanie şi a fost cunoscută, la începutul anilor 2000, ca un centru al islamiştilor din capitala Regatului Unit, relatează Le Figaro.

Extremiştii veneau să asculte predicile imamului radical egiptean Abu Hamza, care prezenta o interpretare strictă a legii islamice şi lăuda acte de terorism.

Într-una dintre predicile sale, el a vorbit despre nevoia de jihad: “Lui Allah îi plac cei care cred în El, care îi ucid pe cei care nu cred în El. Lui Allah îi place acest lucru. Deci, dacă vouă, musulmanilor, nu vă place acest lucru pentru că nu vă place sângele, atunci este ceva în neregulă cu voi”.

Moscheea a fost unul dintre locurile de întâlnire ale celor mai cunoscute personaje islamiste. Unul dintre teroriştii care a comis atentatele din 11 septembrie 2001, Zacarias Moussaoui, precum şi Richard Reid, prins că voia să arunce în aer un avion, folosind explozibili ascunşi în pantofi, au frecventat acest lăcaş de cult.

Hamza a fost suspendat de la Moscheea Finsbury Park în aprilie 2002, apoi concediat în februarie 2003.

Peste 100 de ofiţeri de poliţie au percheziţionat şi închis moscheea în 2003, în urma unui presupus complot de atac cu armă biologică vizând metroul din Londra.

Hamza a continuat să predice islamul radical în faţa moscheei, până când a fost arestat, în 2004 şi condamnat la şapte ani de închisoare pentru 15 capetele de acuzare, inclusiv incitare la uciderea persoanelor de altă credinţă decât cea musulmană. El a fost extrădat în 2012 în Statele Unite, unde a fost condamnat, în ianuarie 2015, la închisoare pe viaţă, pentru 11 capete de acuzare, inclusiv luare de ostatici şi terorism.

Moscheea a suferit o transformare profundă sub o nouă conducere. Însă documente clasificate americane, publicate de WikiLeaks în aprilie 2011, afirmau că lăcaşul de cult reprezenta încă un „adăpost” pentru extremiştii islamici.

Potrivit documentelor, 35 de bărbaţi au trecut pe la moscheea Finsbury Park înainte de a pleca să lupte împotriva forţelor aliate în Afganistan.

Pe de altă parte, în 2015, moscheea a fost una dintre cele aproximativ 20 din Marea Britanie care au luat parte la o zi a porţilor deschise pentru a promova înţelegerea mai bună a islamului, după atentatele de la Paris.

În pofida schimbării conducerii şi concentrării pe relaţiile din comunitate, moscheea a primit numeroase e-mailuri şi scrisori de ameninţare după atacurile de la Paris.

În decembrie 2015, a fost vizată de o tentative de incendiere. 

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite