Anchetă în Grecia. Procurorii cred că unele focuri au fost aprinse intenţionat. Oamenii, furioşi pe autorităţi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendii în Grecia FOTO EPA-EFE
Incendii în Grecia FOTO EPA-EFE

Peste 600 de incendii au izbucnit în Grecia în câteva zile. 370.000 de hectare de vegetaţie au ars, iar trei oameni şi-au pierdut viaţa. Grecii sunt furioşi pe modul în care guvernul a gestionat situaţia.

Proporţiile incendiilor din Grecia cresc de la o zi la alta. Ţara va intra sub un nou cod de caniculă, ceea ce va face şi mai grea lupta pompierilor cu flăcările. În acelaşi timp, în insula Peloponez (regiunile Arcadia şi Elida) focul a reizbucnit. 

Conform Digi24, procurorii de la Curtea Supremă din Atena au deschis o anchetă, deoarece cred că unele dintre focuri au fost aprinse intenţionat. În paralel, oamenii sunt furioşi pe modul în care autorităţile gestionează criza. 

„Dacă nu există niciun plan de prevenţie pentru păduri, dacă pădurea nu este curăţată... Eu nu sunt pădurar, dar cred că trebuie să existe nişte măsuri de prevenţie, nu să faci ceva abia după ce se întâmplă", afirmă un bărbat ce participă la un protest în faţa Parlamentului din Atena.

370.000 de hectare de vegetaţie au ars, iar trei oameni şi-au pierdut viaţa. Bilanţul dezastrului se schimbă de la o zi la alta. Foarte multe obiective turistice au fost înghiţite de foc.

Sute de turişti şi localnici din Pefki au fost evacuaţi cu feribotul, care a ancorat chiar pe plajă. În timpul acesta, cerul era portocaliu din cauza flăcărilor.

Conform sursei citate, premierul Greciei a recunoscut că statul nu a fost la înălţimea aşteptărilor, dar a promis ajutor celor care au avut de suferit. Guvernul a creat un fond special de 500 de milioane de euro din care vor fi plătite compensaţii.

„Deşi am făcut tot ce a fost omeneşte posibil, în multe cazuri nu a fost suficient deoarece am dat o luptă inegală cu natura", spune premierul Kyriakos Mitsotakis.

VIDEO: Digi24

Citeşte şi: 

Raed Arafat, despre misiunea în Grecia: Am avut mai mulţi oameni decât am fi avut nevoie. Au plecat pentru 10 zile, dar sunt dispuşi să rămână

Premierul Greciei promite ajutor de 500 milioane de euro pentru zonele devastate de incendii

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite