Anchetă. Autorii atentatelor de la Bruxelles au fost ghidaţi din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teroriştii care au comis atentatele de la Bruxelles şi de la Paris au ţinut legătura în permanenţă cu membri ai reţelei extremiste Statul Islamic şi au fost ghidaţi din Siria, arată documente descoperite pe calculatorul unuia dintre jihadiştii care s-a aruncat în aer în capitala Belgiei, relatează cotidianul francez „Liberation“, citat de news.ro.

Unul dintre cei doi fraţi El Bakroui a discutat minute bune cu cel care ar fi ordonat atacurile şi care s-ar afla în Siria, arată un fişier audio găsit în laptopul unuia dintre autorii atentatelor de la Bruxelles. Bărbatul nu a fost identificat.

„Este un adevărat brainstorming. Planificau clar operaţiunile, se întrebau când ar trebui să lovească, unde, dacă toată echipa de comando ar trebui să moară în acelaşi timp sau dacă unii ar trebui să rămână în urmă. Este o dovadă clară că această celula continua să aibă legături cu Siria, că era consiliată şi ghidată din Califatul Islamic, şi după moartea lui Abdelhamid Abaaoud (presupusul „creier“ al atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015,  n. red.), pe care mulţi îl considerau liderul acestui grup“, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de antiterorism.

Anchetatorii au descoperit laptopul într-un tomberon, la scurt timp după atentatele de la Bruxelles, din 22 martie, soldate cu 32 de morţi.

Duminică, Parchetul belgian a anunţat că jihadiştii care au plănuit atentatele de la Bruxelles voiau iniţial să comită un nou atac terorist la Paris, însă raidurile antiteroriste conduse de autorităţile belgiene i-au determinat să-şi abandoneze planul pentru un atentat mai aproape de casă.

Cu doar patru zile înainte de atentatele teroriste care au lovit Bruxellesul, forţele de intervenţie belgiene şi franceze l-au capturat pe Salah Abdeslam în cartierul Molenbeek, la doar câteva blocuri de locul unde s-a născut şi a crescut.

Abdeslam este singurul supravieţuitor al comandoului responsabil de comiterea atentatelor din Paris. El a renunţat să se arunce în aer în apropiere de Strade de France şi a fugit din capitala Franţei după atentate. De asemenea, el a fost suprins înainte de atentate în prezenţa lui Mohamed Abrini, care a mărturisit că a fost teroristul cu pălărie şi jachetă albă ce i-a însoţit pe cei doi atacatori sinucigaşi, Najim Laachraoui şi Ibrahim el Bakraoui, de pe Aeroportul Zaventem.

Abrini a fost pus sub acuzare pentru implicare într-o organizaţie teroristă şi comitere de crime teroriste, notează news.ro.

Adolescentul Younes Abbaoud vrea să răzbune moartea fratelui său

Pe de altă parte, fratele adolescent al teroristului Abdelhamid Abaaoud, unul dintre autorii atentatelor comise la Paris, intenţionează să vină în Europa pentru a comite un atac, avertizează Interpol, situaţie care stârneşte îngrijorare în Franţa şi Belgia, informează publicaţia franceză „Paris Match“, citată de Mediafax.

Potrivit unei conversaţii interceptate de Interpol, Younes Abaaoud, un islamist în vârstă de doar 15 ani, intenţionează să vină în Europa pentru a „răzbuna moartea fratelui“ său, Abdelhamid Abaaoud, un terorist belgiano-marocan care a participat la atentatele comise la Paris pe 13 noiembrie 2015 şi soldate cu 130 de morţi.

Adolescentul Younes Abaaoud, „educat“ în spiritul terorist al reţelei fundamentaliste Statul Islamic, a fost localizat în februarie în oraşul saudit Jeddah.

Autorităţile belgiene îl caută pe Younes Abaaoud de doi ani, existând suspiciuni că ar fi fugit în Siria pentru a deveni membru al Statului Islamic, transmite Mediafax.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri