"Ameninţare" pentru îngrijitoarele românce din Italia, japonezii le robotizează munca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O veste bună (deocamdată) pentru armata de îngrijitoare românce din Italia. Partea cea mai grea a muncii cu o persoană cu dezabilităţi poate fi înlocuită, în viitor, de un robot.

Deşi este clar că inginerii din Ţara Soarelui Răsare nu se vor opri aici, mutarea persoanelor cu dezabilităţi din pat în căruţ, pe WC sau pe un scaun va deveni treabă de robot. Maşinăria capabilă să execute aceste operaţii a fost botezată Riba 2 şi poate lucra cu persoane de până la 80 de kilograme, informează ANSA.

Riba (Robot for interactive body assistance) are pe braţe şi piept o serie de senzori tactili realizaţi dintr-un material plastic moale care îi permite să-şi coordoneze sarcina şi să opereze în deplină siguranţă.

Robotul poate stabili cu precizie greutatea persoanei asistate de la primul contact, astfel încât o ridică limitându-şi forţa la strictul necesar.

Faţă de fratele lui mai mare, Riba 1, noul model poate ridica dacă este necesar şi o persoană aflată pe podea. Un astfel de ajutor casnic ar putea scăpa îngrijitoarele de obositoarea mutare pe braţe, de mai multe ori pe zi, a persoanelor cu dezabilităţi pentru inerente necesităţi fiziologice sau de altă natură.

Robotul a fost realizat de Centrul de Cercetare asupra Interacţiunii dintre Oameni şi Roboţi (RTC) de pe lângă Institutul Riken, în colaborare cu Tokai Rubber Industries.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite