Alertă de gripă aviară în Olanda. Controale la numeroase ferme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile olandeze efectuează luni controale în mai multe ferme de păsări din centrul ţării, după ce o tulpină înalt patogenă a virsului gripei aviare a fost descoperită într-o crescătorie din regiune, relatează AFP.

"Desfăşurăm controale în alte 16 ferme într-un perimetru de 10 kilometri", a declarat Lex Denden, reprezentant al serviciului sanitar olandez NVWA.

Măsurile intervin după ce transportul de păsări a fost interzis duminică la nivel naţional în urma descoperirii unei tulpine a virusului H5N8 într-o fermă din localitatea Hekendorp, în apropiere de Utrecht. Această tulpină, fatală pentru păsări, poate îmbolnăvi şi oamenii.

"Până în acest moment, nu au fost înregistrate alte cazuri şi sperăm că vom finaliza în cursul zilei de luni testele", a adăugat Denden, subliniind că urmează să fie finalizată sacrificarea a aproximativ 150.000 de păsări de la ferma din Hekendorp.

Primarul localităţii, Pieter Verhoeve, a emis un decret de urgenţă prin care a închis accesul într-o parte din sat în timpul sacrificării păsărilor. Reprezentanţii NVWA şi locuitorii din sat nu sunt însă vizaţi de această interdicţie. 

Tulpina virusului H5N8 a fost până în acest moment localizată doar în Asia, însă la începutul lunii a fost detectată pentru prima oară în Europa, în Germania. Sute de mii de păsări au fost sacrificate în ultimele două luni în Coreea de Sud. 

Varianta virusului este diferită de tulpina H5N6, pentru care Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a emis un avertisment în luna septembrie. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite