Alegerile parlamentare din Estonia au început pe fondul temerilor privind apropierea de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegerile din Estonia sunt umbrite de temerile de Rusia FOTO AP
Alegerile din Estonia sunt umbrite de temerile de Rusia FOTO AP

Estonienii ies la vot astăzi pentru a-şi alege parlamentarii. Alegerile generale sunt umbrite de temerile de securitate iscate de implicarea Rusiei în conflictul ucrainean, notează BBC.

Favorit în alegerile generale din Estonia este Partidul de Centru, care are legături cu preşedintele rus Vladimir Putin. Însă acesta este foarte prost văzut de celelalte partide, care s-ar putea uni pentru a forma o nouă coaliţie de guvernământ.

Estonia, fost stat al Uniunii Sovietice, este acum membru NATO. Premierul Taavi Roivas şi-a exprimat îngrijorările că Rusia ar putea încerca să destabilizeze fostele state sovietice, un punct de vedere împărtăşit şi de secretarul Apărării din Marea Britanie, Michael Fallon.

Rovias a solicitat „un guvern cu gândire estoniană“. La 35 de ani, Taavi Roivas este cel mai tânăr premieri din Europa.

De la începutul crizei ucrainene, Estonia a fost vizată de multe încălcări ale spaţiului aerian efectuate de Rusia, iar anul trecut un oficial estonian a fost reţinut de poliţiştii ruşi şi a fost acuzat de spionaj, notează BBC.

Liderul Partidului de Centru, Edgar Saavisar, favorizează o apropiere de Moscova şi chiar a sugerat că anexarea Crimeei din martie 2014 ar fi fost legitimă. Aproximativ un sfert din estonieni sunt etnici ruşi, mulţi dintre ei susţinând Partidul de Centru. 

Estonia este deja specialistă în votul electronic, unul din cinci cetăţeni votând online. Votul se va încheia la ora 20.00, ora României.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite