Alegeri prezidenţiale Ucraina: Laura Codruţa Kovesi, văzută de comediantul Volodimir Zelenski drept o soluţie în combaterea corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski FOTO AFP
Volodimir Zelenski FOTO AFP

Preşedinţia Zelenski se va axa pe două mari probleme ale Ucrainei, şi anume corupţia şi războiul. Pentru eliminarea primului flagel menţionat, o variantă poate fi ofertarea Laurei Codruţa Kovesi pentru preluarea conducerii Procuraturii Generale de la Kiev, scrie un site de ştiri din ţara vecină.

Actorul de comedie Volodimir Zelenski are deja un plan de măsuri pentru primele zile la preşedinţie, relatează liga.net după o discuţie cu doi membri de vază ai echipei sale de campanie.

Potrivit strategului Ruslan Stefanciuk şi consilierului pe probleme economice Daniil Ghetmanţev, dacă va câştiga în turul doi, programat la 21 aprilie, Zelenski va fi un preşedinte preocupat în primul rând de închiderea corupţilor şi soluţionarea războiului cu separatiştii pro-ruşi din Doneţk şi Lugansk, regiuni din estul Ucrainei.

În ceea ce priveşte combaterea corupţiei, Zelenski îşi propune în primă fază numirea unui magistrat străin la conducerea Procuraturii Generale a Ucrainei. Are două variante în gând: americanca Martha Boersch şi românca Laura Codruţa Kövesi. Totodată, intenţionează să numească „judecători onorabili“ la Curtea Supremă Anticorupţie, relevă liga.net.

În ceea ce priveşte procesul de pace cu sepratiştii din Donbas susţinuţi de Moscova, Zelenski vrea extinderea formatului de negocieri, cu includerea Marii Britanii şi Statelor Unite. De asemenea, îşi doreşte să discute direct cu Rusia şi exclude orice dialog cu reprezentanţii separatiştilor. Formatul actual de negocieri pentru procesul de pace din Donbas este alcătuit din Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina.

Pe plan extern, lucrează deja împreună cu echipa sa la primele vizite, prevăzute să aibă loc la Berlin, Paris şi Washington. Ar putea fi însoţit de fostul ministru al Finanţelor Oleksandr Daniliuk, dorit la şefia diplomaţiei. În vârstă de 43 de ani, Daniliuk este născut la Grigoriopol, un oraş din estul separatist al Republicii Moldova.

Pe plan militar, este gata să elimine concurenţa dintre Ministerul Apărării şi Statul Major al Armatei. Consilierii săi evită însă să dea exemple concrete de concurenţă între cele două structuri.

În plus, şi-l doreşte pe Igor Smeşko în fruntea Serviciului de Securitate (SBU). În vârstă de 63 de ani, Smeşko a mai condus SBU, în perioada 2003-2005, fiind concediat de fostul preşedinte pro-occidental Viktor Iuşcenko.

Totodată, pregăteşte un pachet de legi privind democraţia. Consilierii săi nu precizează ce va conţine acest pachet, dar fac referiri la noi reglementări pentru referendumuri, mandatul de deputat şi cel prezidenţial. În fine, dar nu în cele din urmă, plănuieşte să apeleze la consultanţi internaţionali pentru efectuarea unui audit al statului, spun cei doi consilieri, potrivit liga.net.

Cunoscut pentru spectacolele sale umoristice şi rolul unui profesor de istorie devenit peste noapte şef de stat, Volodimir Zelenski, în vârstă de 41 de ani, a câştigat turul întâi al alegerilor prezidenţiale din Ucraina cu 30,24%. El se va înfrunta în turul doi cu actualul şef al statului, Petro Poroşenko, care a obţinut 15,95% din voturile exprimate în turul întâi.

Un novice în politică, Zelenski este criticat pentru lipsa unei viziuni şi pentru faptul că ar fi o marionetă a oligarhului Igor Kolomoiski, un adversar al lui Poroşenko. El respinge aceste acuzaţii şi promite o „nouă viaţă fără corupţie“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite