Ahmet Davutoglu îl contrazice pe Erdogan. Fostul premier turc confirmă că a ordonat doborârea avionului rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul prim-ministru turc Ahmet Davutoglu a declarat  că el a ordonat doborârea avionului rusesc de luptă Su-24 în noiembrie 2015, relatează ziarul turc Hurriyet Daily News. Totuşi, preşedintele Erdogan a declarat că cei doi piloţi care au doborât Suhoiul rusesc au fost arestaţi pentru că au au legături cu mişcarea predicatorului Fethullah Gülen.

Ahmet Davutoglu a precizat că ordinul nu privea un avion anume, dar era o instrucţiune generală în scopul apărării spaţiului aerian turc.

"În conformitate cu legislaţia statului nostru, prim-ministru dă regulile de angajare printr-o directivă scrisă către Satul Major. Am dat ordinul la 10 octombrie", a declarat într-un interviu acordat de Davoutoglu, la 15 iulie,  postului privat de televiziune NTV.

 „Regulile de angajament sunt puse în aplicare  nu numai pe aeronavelor siriene, ci tuturor celor ce încalcă spaţiul aerian turc", a declarat fostul prim-ministru. Davoudoglu a subliniat că „şi-ar asuma aceeaşi responsabilitate politică şi dacă s-ar întâmpla acum“. 

Ankara susţine că aceştia au luat hotărârea de a doborât avionul de luptă rusesc cu de la sine putere. Cei doi piloţi au fost reţinuţi după tentative de lovitură de stat pentu implicare în puci. 

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat  într-un interviu acordat postului panarab Al-Jazeerac că autorităţile turce investighează dacă doi piloţi turci care au doborât un avion de vânătoare rusesc în noiembrie 2015 la graniţa cu Siria, aflaţi în prezent în arest, au legături cu mişcarea predicatorului Fethullah Gülen. 

Subliniind că avionul Su-24 fusese avertizat de mai multe ori pentru încălcarea spaţiului aerian al Turciei, Erdogan a declarat că autorităţile nu ştiu dacă decizia piloţilor de a doborî aparatul a fost influenţată de legăturile cu clericul Fethullah Gülen, acuzat de regim că se află în spatele tentativei de puci eşuate din 15 iulie.

"Încă nu ştim dacă acest incident şi legăturile acestor oameni (piloţii) au de-a face cu (doborârea avionului rusesc). Dar aceşti piloţi ar putea avea aibă legături în Pennsylvania", a afirmat Erdogan, referindu-se la statul american unde Gülen trăieşte în exil din 1999.

Piloţii "au fost arestaţi şi justiţia va scoate la lumină adevărul", a adăugat preşedintele turc pentru Al-Jazeera.

Doborârea avionului Suhoi, la 24 noiembrie 2015, a declanşat o criză diplomatică între Moscova şi Ankara, ce a afectat puternic turismul din Turcia şi a dus la o scădere cu peste 60% a exporturilor acestei ţări în Rusia.

Situaţia s-a calmat însă după ce Erdogan i-a trimis o scrisoare de scuze lui Putin, la începutul lunii iunie.

Kremlinul a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, se vor întâlni în Rusia, pe 9 august. 

Ankara susţine că aceştia au luat hotărârea de a doborât avionul de luptă rusesc cu de la sine putere. Cei doi piloţi au fost reţinuţi după tentative de lovitură de stat pentu implicare în puci. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite