Acord între Grecia şi Frontex pentru a ajuta Atena să expulzeze mai mulţi migranţi

0
Publicat:

Guvernul grec şi Frontex au semnat marţi, în capitala elenă, un acord de cooperare prin care agenţia UE de protecţie a frontierelor va ajuta Atena să trimită migranţii înapoi în ţările lor de origine dacă nu au dreptul la azil în Grecia, informează DPA.

Migranți salvați dintr-o barcă FOTO Arhivă Adevărul
Migranți salvați dintr-o barcă FOTO Arhivă Adevărul

Returnarea voluntară a oamenilor va fi de asemenea susţinută mai puternic, potrivit acordului dintre Ministerul grec pentru Migraţie şi Azil şi Frontex, relatează Agerpres.

Uniunea Europeană, formată din 27 de ţări, inclusiv Grecia, trebuie să abordeze în mod colectiv problema returnării migranţilor şi creşterii numărului celor trimişi în ţările lor de origine, a transmis ministerul.

"Un număr redus de returnări ale celor care nu sunt eligibili pentru azil subminează credibilitatea şi sistemul de azil în ansamblu", a notat ministrul migraţiei, Notis Mitarachi. Frontex va sprijini statul cu expertiză în returnarea voluntară a migranţilor, a mai anunţat ministerul.  

Dramele din Marea Egee se înmulțesc

La începutul lunii februarie 2023, cel puțin trei migranți au murit și alți 20 au fost dați dispăruți în naufragiul unei bărci pneumatice, al doilea înregistrat în Grecia, a anunţat paza de coastă a țării, transmite AFP.

Cei trei decedaţi — două femei şi un bărbat — făceau parte dintr-un grup estimat la 41 de persoane a căror barcă s-a scufundat după ce s-a lovit de un recif în apropiere de insula Lesbos, a indicat o purtătoare de cuvânt. Şaisprezece persoane au putut fi salvate.

Cu câteva zile înainte, patru copii şi o femeie şi-au pierdut viaţa tot în apropiere de Lesbos în naufragiul unei bărci pneumatice care transporta un grup de migranţi plecaţi de pe coastele Turciei. Patruzeci şi una de persoane au fost salvate, printre care şase copii şi doi adulţi care au fost transportaţi la spitalul din Leros.

Dramele din Marea Egee se înmulţesc în ultimul timp, migranţii urcându-se la bordul unor ambarcaţiuni precare pe o mare agitată, chiar furtunoasă iarna. Un bebeluş de doar două luni a murit în decembrie într-un naufragiu în largul insulei Lesbos.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite