Ziua bărbatului: când ar trebui să fie sărbătoriţi reprezentanţii sexului puternic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Bărbatului FOTO understandingrelationships.com
Ziua Bărbatului FOTO understandingrelationships.com

Ziua bărbatului. Cum femeile sunt sărbătorite cu fast pe 8 Martie, Ziua Internaţională a Femeilor, bărbaţii merită şi ei ca o zi din an să le fie dedicată. În legătură cu data la care sunt sărbătoriţi reprezentanţii sexului tare există, însă, o mulţime de controverse.

Datele arată că primele presiuni pentru stabilirea unei Zile Internaţionale a Bărbaţilor au fost făcute încă din anul 1960, când a fost raportat faptul că „ mulţi bărbaţi încearcă în privat transformarea datei de 23 Februarie în Ziua Internaţională a Bărbaţilor, echivalentul zilei de 8 Martie, care este Ziua Internaţională a Femeilor”. În 1968, jurnalistul american John P. Harris a scris un editorial în care sublinia lipsa de egalitate din sistemul sovietic, care promova ziua femeilor muncitoare, dar nu şi ziua dedicată muncitorilor de sex masculin. Jurnalistul considera că această situaţie „discriminare ilegală şi inegalitate de rang”.

Pe această temă au tot existat discuţii în publicaţiile vremii, mai cu seamă din anii 1960 până în anii 1990, când s-a încercat introducerea unei zile dedicată bărbaţilor, pe data de 19 noiembrie, în peste 60 de state, printre care Australia, India, China sau Statele Unite.

Ziua bărbatului: 19 noiembrie, zi de sărbătoare pentru bărbaţi în peste 60 de state

Ziua de 19 noiembrie a fost declarată Ziua Internaţională a Bărbaţilor în 1999, în Trinidad şi Tobago, şi este susţinută de Australia, Caraibe, America de Nord, Asia, Europa, Africa şi Organizaţia Naţiunilor Unite. Obiectivele sărbătoririi Zilei Internaţionale a Bărbaţilor includ concentrarea asupra sănătăţii bărbaţilor, îmbunătăţirea relaţiilor dintre sexe, promovarea egalităţii între sexe şi prezentarea de modele masculine de urmat.

Ziua bărbatului: când sărbătoresc românii

În România, Ziua Bărbatului este celebrată, în mod tradiţional, pe 9 martie, odată cu Sărbătoarea celor 40 de Mucenici. Evenimentul se mai numeşte şi Sărbătoare Celor 40 de pahare, pe care, potrivit tradiţiei, bărbaţii ar trebui să le bea. 

Ziua bărbatului: 5 mai, sărbătoare aleasă din considerente comerciale

Un brand de bere din România a decis să le facă dreptate reprezentanţilor sexului puternic şi să îi sărbătorească pe 5 mai. Puţin a lipsit ca această zi să aibă şi o recunoaştere oficială, printr-o iniţiativă legislativă din 2008, când o petiţie în acest sens a fost semnată de peste 420.000 de bărbaţi. Au lipsit doar 25.000 de semnături pentru a putea prezenta Parlamentului proiectul. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite