Top 5 surse naturale de viaţă lungă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectele negative ale radicalilor liberi sunt considerate de oamenii de ştiinţă ca fiind cauzele principale ale îmbătrânirii premature. Află ce alimente bogate în antioxidanţi trebuie incluse în dietă, pentru a te proteja împotriva lor.

Deşi mulţi antioxidanţi pot fi obţinuţi din surse alimentare, este dificil să asimilezi necesarul zilnic doar dintr-o singură categorie de alimente. Indicat ar fi să ai o dietă cât mai variată, în care să incluzi mai multe grupe de fructe şi de legume, dar şi peştele.

1Sardinele, bogate în Q10

Coenzima Q10 este un antioxidant care joacă un rol esenţial în generarea energiei celulare, are efecte antiîmbătrânire şi este un stimulent imunitar important. Surse naturale importante de coenzima Q10 sunt sardinele, fructele de mare, carnea de vită şi spanacul. Mai multe studii au arătat că acest antioxidant acţionează la nivelul mitocondriilor, aşa-zisele „motoare" celulare, care furnizează energie organismului.

2Nucile încetinesc deteriorarea celulară

Conţinutul ridicat în aminoacidul cisteină face din nuci o adevărată resursă de tinereţe. Acest antioxidant inhibă acţiunea nocivă a radicalilor liberi asupra corpului şi este recunoscut pentru efectul detoxifiant. Prin lupta contra factorilor nocivi, cisteina încetineşte deteriorarea celulară şi favorizează regenerarea ţesuturilor.

3Broccoli, sursă de vitamina C

Broccoli are de două ori mai multă vitamina C decât o portocală. Pe deasupra, datorită bogăţiei în calciu, a fost comparat cu laptele. Asimilarea rapidă a vitaminei C face posibilă eliminarea radicalilor liberi, acţionând astfel asupra dezechilibrului care duce la îmbătrânirea prematură.

4Soia stimulează sinteza colagenului

Omega 3 şi Omega 6 reprezintă acizi graşi necesari organismului. Aceşti acizi au capacitatea de a stimula sinteza colagenului din piele, menţinându-i aspectul ferm.

5Morcovii reduc efectele poluanţilor

Carotenoidele din morcovi reduc nivelul de oxidare a celulelor şi dezactivează moleculele reactive de oxigen, generate de expunerea la soare şi la poluanţii din mediul înconjurător. Astfel, este întrerupt procesul de degradare a ţesuturilor şi poate fi prevenită afectarea pielii.

Ceaiul verde, bogat în polifenoli

Ceaiul verde conţine compuşi cunoscuţi sub denumirea de polifenoli, alături de substanţe chimice care au proprietăţi antioxidante şi antibacteriene. Testele făcute pe un tip de polifenoli din ceaiul verde au arătat că aceştia pătrund în celulele corpului şi curăţă structurile ADN de peroxidul de hidrogen, un puternic radical liber.

Dietă cu principii antiaging

Carotenoidele, flavonoizii şi cruciferele sunt principii bioactive ce nu trebuie să lipsească din dietă. Alimentaţia ar trebui să conţină cu predilecţie alimente intens colorate. De aceea, ar trebui să mănânci săptămânal morcovi, roşii, spanac, sfeclă roşie, varză de Bruxelles şi broccoli.

Specialistul nostru

Livia Nena biolog nutriţionist

Îmbătrânirea prematură poate fi o consecinţă a fenomenelor oxidative declanşate de prezenţa unui număr foarte mare de radicali liberi în organism. Pentru a evita acest fenomen ce poate să apară timpuriu, trebuie să ne asigurăm că zilnic consumăm o cantitate necesară de antioxidanţi. Aceştia se găsesc în legume, fructe, peşte şi în diferite verdeţuri aromate.

Se recomandă consumul de morcovi, roşii, spanac, varză, broccoli, ridichi, ţelină, ceapă, usturoi, salată verde şi de citrice, mere, pere.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite