Terapeutică:Vitaminele, surse de revigorare
0Pentru creştere şi pentru menţinerea stării de sănătate, organismul are nevoie de vitamine, substanţe organice pe care le fabrică însă în cantităţi insuficiente.
Pentru a acoperi necesarul zilnic, vitaminele respective pot fi procurate din consumul unor alimente. Pe lângă vitaminele cu care ne-am familiarizat, există şi altele, mai puţin cunoscute.
Vitamina B4 favorizează absorbţia fierului în organism. Mai puţin cunoscut este faptul că ea are un rol foarte important în profilaxia cancerului de col uterin. De asemenea, B4 stimulează regenerarea leucocitelor, previne anemia prin formarea globulelor roşii şi conferă pielii un aspect sănătos. Dozele zilnice, recomandate de specialişti, sunt 2,5 mg pentru copii şi 5 mg pentru adulţi.
Carenţa vitaminei B4 contribuie la scăderea masivă a globulelor albe de la 6.000-8.000 la 1.000-2.000, iar organismul devine vulnerabil la infecţii severe. Vitamina B4 poate fi procurată din orez şi porumb (boabe integrale): fasole, sfeclă de zahăr, ţelină, soia, păducel, pin, dud alb, viţă-de-vie. Cea mai importantă cantitate de vitamina B4 se găseşte în drojdia de bere.
Vitamina B10, denumită şi PABA (adică acidul para-aminobenzoic), regenerează şi reîntinereşte organismul, este antiinfecţioasă, antioxidantă, protejează pielea de razele ultraviolete şi joacă un rol important în pigmentarea pielii şi a părului.
Carenţa vitaminei B10 contribuie la încărunţirea părului, oboseală, dureri de cap, depresie, depigmentare şi iritare. Vitamina B 1o poate fi procurată din germeni de grâu, orez integral, târâţe, iaurt, ouă, drojdie de bere, dar şi din plante medicinale, precum hameiul şi seminţele de susan.