Sosul de roşii, un concentrat antiboli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sosul de roşii preparat corect în casă este o combinaţie ideală de „medicamente“ naturale, care previn bolile cardiovasculare şi chiar apariţia tumorilor.


Sosul de roşii conţine peste 40 de tipuri de polifenoli, substanţe recunoscute de specialişti ca „medicamente naturale“, datorită proprietăţilor lor dovedite împotriva bolilor cardiovasculare, şi numeroşi carotenoizi, substanţe antitumorale, arată un studiu spaniol recent, publicat în revista „Food Chemistry“.

„Cu fiecare 120 de grame de sos de roşii adăugat pastelor făinoase se introduc în organism între 16 şi 40 de miligrame de polifenoli şi între 6 şi 10 miligrame de carotenoizi“, explică Rosa Maria Lamuela, coordonatoarea echipei din Barcelona care a realizat studiul.

Iar aceşti compuşi naturali reduc considerabil riscul tumorilor canceroase şi pe cel al dezvoltării bolilor cardiovasculare, aşa cum a demonstrat o altă cercetare recentă PREDIMED (Prevention with a Mediterranean Diet – Prevenţie printr-o dietă mediteraneană).

Reţeta sucului-medicament

Desigur că este important ca sucul respectiv să nu conţină aditivi de tipul conservanţilor, coloranţilor, prea multă sare sau prea mult zahăr. De aceea, cel mai indicat este ca sucul să fie preparat în casă din usturoi şi ceapă trase la tigaie în ulei de măsline, peste care se toarnă roşii sfărâmate.

„Am constatat că amestecul acestor ingrediente este chiar mai sănătos decât fiecare ingredient consumat separat. Pare că există un efect sinergic. Roşiile sunt, desigur, alimentele cele mai bogate în polifenoli din lista de ingrediente a sucului, dar şi ceapa şi usturoiul au un aport considerabil în creşterea potenţialului terapeutic al produsului finit“, precizează Rosa Maria Lamuela.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite