Cum se prepară acasă o mască antirid eficientă, din rozmarin, miere și esență de trandafir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rozmarinul, plantă folosită frecvent în bucătărie și în medicina naturistă, e utilizat frecvent și în cosmetică. Din el se prepară, spre exemplu, în combinație cu miere și esență de trandafir, o mască antirid foarte eficientă.

Pentru ridurile din zona feței și a gătului există soluții cosmetice. FOTO Arhivă Adevărul
Pentru ridurile din zona feței și a gătului există soluții cosmetice. FOTO Arhivă Adevărul

Supranumit roua mărilor, rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o plantă aromatică originală din zona mediteraneană, care a ajuns să crească spontan sau cultivat în partea sudică a Europei.

Utilizat ca un condiment, e regăsit frecvent în bucătăria franceză și italiană, la asezonarea fripturilor de porc, oaie, pasăre sau vânat, dar și în alte zone ale lumii, la prepararea mezelurilor.

Rozmarinul este unul dintre remediile naturiste frecvent folosite pentru proprietățile sale antiseptice, antispastice, digestive, antidolorifice și tonifiante. Toate acestea se datorează substanțelor active pe care le conține rozmarinul: acid rozmarinic, flavonoide, ulei esențial, taninuri, principii amare, camfor, betacaroten, magneziu, calciu, fier, vitamina C și nu numai.

Cel mai simplu de obținut remediu naturist din această plantă, infuzia din frunzele și flori favorizează digestia, stimulează eliminarea excesului de apă din organism, ajută la atenuarea depresiei, anxietății și migrenelor și este indicată și pentru ameliorarea stărilor de epuizare fizică, toate aceste utilizări făcându-se doar la recomandarea medicului, pentru că rozmarinul, ca multe alte plante medicinale, are contraindicații pentru anumite persoane (printre ele, femeile însărcinate, cele care alăptează și persoanele cu hipertensiune arterială).

Aceeași banală licoare poate fi folosită și pentru curățarea feței , fiind indicată în cazul tenului gras. Mai mult, are proprietatea de a atenua ridurile. Se prepară din două lingurițe de plantă uscată la o cană de apă fierbinte, lăsate la infuzat până la 20 de minute (se poate prepara și din pulbere de rozmarin: trei grame de pulbere la 250 ml de apă fiartă, lăsate la infuzat un sfert de oră și filtrate).

Infuzia de rozmarin nu este însă singurul preparat cu indicații cosmetice obținut din această plantă.

Masca antirid din rozmarin și miere eficientă după doar cinci minute de aplicare

Specialistul în plate medicinale, Elena Badea, recomandă o mască antirid cu efecte rapide, pe bază de ulei esențial de rozmarin și miere, un alt ingredient naturist cu proprietăți benefice pentru ten, grație antioxidanților, enzimelor, mineralelor și vitaminelor pe care le conține.

Avem nevoie de trei picături de ulei esenţial de rozmarin (se poate procura gata preparat din farmaciile naturiste), două linguri de miere, amestec la care se adaugă și trei picături de esență de trandafir. Amestecul se pune pe față și se lasă să acționeze timp de cinci minute. Tenul se clătește ulterior cu apă călduță, apoi cu apă rece”, explică Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

De precizat că uleiul de rozmarin se folosește și în industria parfumurilor, așa că îl puteți regăsi pe etichetele unor mărci celebre.

Chiar dacă vorbim de preparate cosmetice, trebuie spus că la utilizarea lor în cazul persoanelor cu alergii sau sensibilitate ridicată, pot apărea reacții de fotosensibilizare, eriteme, dermatite etc, motiv pentru care este recomandat că înainte de a le utiliza să cereți sfatul unui cosmetician sau medic.

Viață sănătoasă


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri