Ce tipuri de peşte trebuie evitate în sarcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sunt mai singuri peştii mici, păstrăv, sardele, somon, ton.
Sunt mai singuri peştii mici, păstrăv, sardele, somon, ton.

Dacă în mod normal nu mâncai foarte des peşte, în sarcină ai nevoie de un aport crescut de acizi graşi esenţiali, pe care-i procuri din acest aliment, pentru dezvoltarea cerebrală a copilului. Unele tipuri de peşte sunt foarte bune pentru gravide, în timp ce altele trebuie ocolite.

Acizii graşi esenţiali, cum este Omega-3, nu sunt produşi de organism, de aceea trebuie luaţi prin dietă. Cei din peşte scad riscul de naştere prematură, de astm şi alergii în primele luni de viaţă ale copilului. „Studiile indică faptul că un consum de peşte mai mic de 340 de grame pe săptămână, în timpul sarcinii, reduce  capacităţile de comunicare, motorii şi sociale pentru copiii până la 8 ani”, indică medicul ginecolog Dumitru Gafiţanu.

Risc de infecţie cu Listeria

Ginecologul atrage atenţia şi asupra riscului de contaminare cu Listeria monocytogenes, o bacterie care poate provoca infecţia numită listerioză. Pericolul constă în faptul că boala poate să provoace avort, naştere prematură sau naşterea unui copil cu o greutate mai mică decât în mod normal. Gravidele sunt de 20 de ori mai predispuse să contracteze infecţie spre deosebire de ceilalţi adulţi. „Peştele afumat sau refrigerat poate conţine Listeria, de aceea este recomandabil a fi evitat”, avertizează medicul Gafiţanu.

Unii peşti conţin mult mercur

Peştele de mari dimensiuni, ca macroul rege, rechinul, peştele spadă, acumulează o cantitate mai mare de mercur spre deosebire de alte tipuri de peşte. Odată ajuns la făt, mercurul îi afectează dezvoltarea neurocerebrală. Din acest motiv, sunt mai singuri peştii mici, cu o durată mică de viaţă, care conţin mai puţin mercur: păstrăv, sardele, somon, ton.

Află pe clicksanatate.ro ce alte alimente asigură o sarcină fără probleme!

Semne că organismul tău este prea stresat

Leacuri eficiente cu banala ceapă

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite