Cafeaua protejează ficatul. Ce altă băutură are efecte benefice asupra acestui organ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ficatul este uzina întregului organism. El îndeplineşte sarcini importante, de la producerea de proteine, colesterol şi bilă şi până la depozitarea vitaminelor, a mineralelor şi chiar a carbohidraţilor.

Ficatul mai are rol în distrugerea toxinelor provenite din alcool, medicamente şi metabolismul natural.

Menţinerea stării de sănătate a ficatului este importantă pentru funcţionarea întregului organism. Potrivit healthline.com, cafeaua este, dintre băuturi, cea care protejează cel mai bine ficatul. Studiile făcute au arătat că această protecţie funcţionează chiar şi pentru cei care au deja o boală de ficat.  De exemplu, la persoanele cu boli cronice de ficat, consumul a trei ceşti de cafea pe zi scade riscul de ciroză şi cancer. Se pare că efectele benefice se datorează abilităţii cafeinei de a preveni depunerile de grăsime şi colagen, doi indicatori ai bolilor de ficat.

Totodată, cafeaua creşte nivelul de antioxidanţi care luptă împotriva radicalilor liberi produşi în mod natural de organism, dar care sunt responsabili de distrugerea şi îmbătrânirea celulelor.

Studiile au arătat că şi ceaiul are efecte benefice asupra ficatului. O cercetare japoneză a relevat faptul că între 5 şi 10 ceşti de ceai pe zi este asociat cu îmbunătăţirea indicatorilor de sănătate ai ficatului.

Un studiu restrâns realizat pe pacienţi cu ficat gras nonalcoolic a arătat că după 12 săptămâni de consum de ceai verde, bogat în antioxidanţi, nivelul enzimelor s-a îmbunătăţit, s-a redus stresul oxidativ şi depozitele de grăsime din ficat.

Mai mult decât atât, un alt studiu a arătat că persoanele care obişnuisc să bea ceai verde au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer de ficat. Riscul mai scăzut a fost observat la persoanele care consumă patru sau mai multe ceşti pe zi.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite