Viaţa fără „oamenii străzii”: Medicine Hat, primul oraş din Canada în care nu mai există persoane fără adăpost VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul canadian Medicine Hat şi-a propus în 2009 să ofere tuturor persoanelor fără adopst un acoperiş deasupra capului. Astăzi, în sfârşit, visul a devenit realitate.

Nicio persoană din oraşul Medecine Hat din Alberta nu mai petrece mai mult de 10 zile într-un centru de urgenţă pentru persoane fără adăpost sau pe stradă, informează postul de radio canadian CBC, în prezent municipalitatea fiind capabilă să le ofere nevoiaşilor un spaţiu de locuit.

„Acum suntem capabili să ne ridicăm la acest standard. Uneori chiar mai rapid (n.r. de zece zile)”, afirmă primarul oraşului Medicine Hat Ted Clugston.

Planul de construcţie a locuinţelor destinate persoanelor fără adăpost a început în anul 2009, însă frecventele inundaţii din ultimii ani nu au ajutat prea mult la finalizarea acestuia. De curând însă, administraţia oraşului a reuşit să construiască mai multe case noi. Clugston a recunoscut că la începerea proiectului, în urmă cu şapte ani, pe când era membru al consiliului de administraţie, s-a opus cu vehemenţă planului, dar că între timp a ajuns la concluzia că acesta are sens, din punct de vedere financiar. Astfel, potrivit lui Clugston, cazarea unei persoane costă aproximativ 20.000 de dolari pe an, iar dacă persoana se află pe stradă, atunci poate costa chiar şi 100.000 de dolari pe an. „Acesta este cel mai ieftin şi mai uman mod de a trata oamenii”, spune acesta.

După punerea în aplicare a strategiei şi finalizarea proiectului, oraşul a fost martorul unei schimbări bruşte în bine. Astfel, vizitele înregistrate de camerele de urgenţă ale spitalelor şi interacţiunile cu poliţia au scăzut semnificativ.  

Deşi nu toate persoanele fără adăpost sunt uşor de convins, primarul susţine că nimeni nu este de neschimbat. După ce un nevoiaş a trebuit să fie convins de 75 de ori să nu mai doarmă sub maşini, acesta părăsind locuinţa socială în fiecare zi, în cele din urmă el a cedat şi a acceptat acoperişul oferit.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite