Testul care indică dacă un cuplu va divorţa cu o precizie de 93%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Critica excesivă, atitudinea defensivă şi refuzul de a rezolva problemele maritale prin discuţii sunt câteva din comportamentele care conduc spre divorţ. FOTO theguardian.com
Critica excesivă, atitudinea defensivă şi refuzul de a rezolva problemele maritale prin discuţii sunt câteva din comportamentele care conduc spre divorţ. FOTO theguardian.com

Cuplurile care şi-au dorit întotdeauna să afle dacă vor avea parte de un mariaj de durată pot răsufla uşurate. Cercetătorii au găsit o cale să răspundă la întrebările celor care vor să ştie cum va arăta relaţia lor peste zece ani.

Două descoperiri separate ale unor cercetători americani de renume oferă răspunsuri cu privire la viitorul unei relaţii maritale, indicând cu o precizie de 93% viitorul unei relaţii. 

În primul rând, reputatul John Gottman, fondatorul institutului american Gottman, considerat cel mai respectat cercetător în probleme de cuplu la nivel mondial, susţine că dispreţul este „sărutul morţii” pentru o relaţie.

Gottam a studiat, vreme de 14 ani, relaţiile a 79 de cupluri. Din acestea, 21 de cupluri au divorţat pe parcursul desfăşurării cercetării, prezicerile specialistului în legătură cu soarta relaţiilor implicate în studiu dovedindu-se adevărate în proporţie de 93%.

Bărbatul s-a bazat în evaluarea relaţiilor de cuplu pe afişarea dispreţului, un sentiment care presupune ca unul din parteneri să nu îl privească pe celălalt ca pe un egal. Critica excesivă, atitudinea defensivă şi refuzul de a rezolva problemele maritale prin discuţii sunt, de asemenea, comportamente care conduc spre divorţ.

Care sunt cele două întrebări care pot prezice viitorul unui cuplu?

Potrivit unei alte cercetări, realizată de doi economişti de la Universitatea din Virginia, SUA, există două întrebări care pot prezice viitorul unei relaţii:

1. Pe o scară de la unu la cinci, în care unu înseamnă foarte rău, iar cinci înseamnă foarte bine, cât de fericit crezi că ai fi dacă tu şi partenerul tău v-aţi despărţi?

2. Pe aceeaşi scală, cât de fericit crezi că va fi partenerul tău dacă vă despărţiţi?

Răspunsul la cea de-a doua întrebare este, notează „Daily Mail”, cel care face diferenţa. Interpretarea greşită a sentimentelor pe care partenerul le are într-o relaţie este, spun specialiştii, cea care poate reprezenta o problemă. 

În cadrul cercetării, realizată cu ajutorul a 3.597 de cupluri, subiecţii au fost rugaţi să răspundă la cele două întrebări în două puncte diferite ale relaţiei lor: prima dată la începutul căsniciei, apoi şase ani mai târziu. Datele adunate de specialişti au mai arătat că, pe lângă interpretarea eronată a sentimentelor celuilalt, soţii ar trebui să fie atenţi şi la alte comportamente distructive pentru o relaţie, precum:

1. „Eu sunt şeful”

De obicei, surprinzător, persoana care trage sforile într-o relaţie se simte nefericită, aşa că egalitatea este crucială într-un cuplu.

2. Optimismul exagerat

Negativismul nu face o relaţie fericită, dar nici aşteptările prea mari de la partener nu sunt bune, ducând de multe ori spre dezamăgire.

3. Idealizarea partenerului

Dacă îţi idealizezi partenerul, acesta se va simţi constrâns, pentru că va evita, cel mai probabil, să îşi arate defectele sau nesiguranţa în anumite circumstanţe. 

4. Relaţia analizată permanent 

Întrebările constante cu privire la sentimentele pe care le aveţi unul pentru celălalt şi referitoare la cât de apropiaţi sunteţi vă vor stresa pe amândoi şi vor eroda, în timp, încrederea.

Viață de cupluPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite