Yoani Sánchez, inamicul comunismului din Cuba, îşi poartă lupta contra cenzurii prin intermediul Internetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yoani Sánchez este una dintre vocile acuzatoare la adresa regimului din Cuba. FOTO Captură/YouTube - MotherboardTV
Yoani Sánchez este una dintre vocile acuzatoare la adresa regimului din Cuba. FOTO Captură/YouTube - MotherboardTV

Yoani Sánchez este împotriva regimului din Cuba şi războiul său se duce pe Internet, prin intermediul blogului pe care îl întreţine. Recent, ea a fost într-un tur mondial de militare pentru libertate în Cuba.

Blogul „Generación Y“ a fost deschis în 2007 şi prin el Sánchez a devenit cel mai cunoscut oponent al regimului lui Castro din lume. Site-ul ei are milioane de vizualizări pe lună şi sute de mii de oameni o urmăresc pe Twitter, scrie Vice. Raportează totul, de la arestări în masă până la teroarea recensământului naţional, de la creşterea bruscă a preţurilor mâncării până la greutăţile prin care trec victimele violenţei domestice în Cuba.

Blogul ei e remarcabil în special pentru că accesul la Internet este restricţionat în Cuba. În videoclipul de mai jos, în cadrul interviului, ea povesteşte cum oamenii se informează şi cum comunică între ei, folosind tehnologia. Aproximativ 98% din cubanezi nu au acces la Internet, iar guvernul nu vrea să ia nicio măsură pentru a reduce această cifră.

Cum reuşeşte să facă ceea ce face? Nu prea uşor. A fost arestată şi bătută de oamenii regimului de mai multe ori. Trebuie să folosească metode ocolitoare pentru a-şi publica postările pe blog. Şi după ani de zile în care i-a fost refuzată acordarea unei vize de călătorie, a primit una abia acum câteva luni (spune că nu ştie de ce s-a răzgândit guvernul).

Un interviu interesant cu tânăra dizidentă din Cuba este disponibil mai jos, iar întreaga sa poveste poate fi citită pe site-ul „Vice“.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite