Una din cinci companii recunoaşte că îşi spionează angajaţii

0
0
remote work

Trecerea la un regim de muncă de la distanţă a venit cu câteva beneficii pentru angajaţi, însă a oferit şefilor o scuză excelentă de a începe monitorizarea activităţii lor.

Cei care au ajuns în ultimul an să lucreze de acasă se pot considera la prima vedere norocoşi, nefiind în apropierea şefilor lor, care să îi poată supraveghea. Un raport realizat de cei de la Metro arată însă că cei care se află în regim de work-from-home ar trebui să fie mult mai atenţi, deoarece şefii lor i-ar putea spiona.

În fapt, se pare că mulţi angajatori profită de restricţiile impuse de pandemia de COVID-19 pentru a-şi monitoriza angajaţii în secret. Una din cinci companii a recunoscut că îi supraveghează deja pe aceştia sau plănuieşte să o facă în viitorul apropiat.

„Ştim că mulţi angajatori investesc în tehnologie pentru a-şi gestiona angajaţii şi a automatiza decizii în legătură cu persoanele pe care să le angajeze, sau să le concedieze. Staff-ul trebuie consultat în legătură cu supravegherea sa la muncă şi protejat de orice tip de management nedrept” spune Frances O’Grady, secretar general al Trades Union Congress (TUC), pentru Metro. „Pe măsură ce ieşim din această criză, tehnologia trebuie folosită pentru a ne face vieţile mai bune - nu pentru a ne fura demnitatea” adaugă O’Grady.

Metodele de supraveghere folosite includ, printre altele, verificarea timpului pe care îl petrec angajaţii până când citesc sau răspund la mesaje. Cea mai îngrijorătoare metodă este însă supravegherea prin camera web, care ar fi practicată de unii şefi. Un sondaj realizat de YouGov/Skillcast cu 2009 companii a arătat că 12% dintre acestea au instalat un tip de monitorizare de la distanţă - în cazul firmelor mai mari, acest procent creşte la 16%, iar alte 8 procente iau în calcul acest lucru.

O altă cercetare, a celor de la TUC, spune că unul din şapte angajaţi a remarcat o creştere a nivelului de supraveghere din partea şefilor de când au început să lucreze de acasă.

Tehnologie


Ultimele știri
Cele mai citite