Studiu Bitdefender: Românii preferă să memoreze parolele şi să le refolosească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

69% dintre utlizatorii de internet din România preferă să ţină minte parolele la conturile online, în timp ce doar unul din trei optează pentru completarea automată, iar un sfert şi le scriu pe hârtie, arată un nou studiu Bitdefender.

Doar 18% preferă să folosească o aplicaţie care administrează parole, în timp ce unul din şase le stochează într-un fişier text de pe dispozitiv.

Studiul mai arată că un utilizator are în medie opt conturi online, cele mai folosite fiind Facebook, Whatsapp şi Yahoo. Doar 43% dintre respondenţi au declarat că folosesc câte o parolă diferită pentru fiecare cont deţinut, o treime refolosesc anumite parole de la un cont la altul, iar 21% declară că au aceeaşi parolă indiferent de platforma online.

„Faptul că majoritatea oamenilor preferă să memoreze parolele indică de fapt că cel mai probabil au un număr mic de parole, dacă nu chiar una singură, pe care le rulează pe toate conturile. Cum numărul mediu de conturi pe care le folosim zilnic este tot mai mare, memorarea unor parole complexe şi diferite pentru fiecare cont este dificilă, dacă nu imposibilă”, spune Silviu Stahie, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

Ca măsuri minime de siguranţă, specialiştii în securitate informatică recomandă folosirea funcţionalităţilor de generare automată de parole pe care le oferă browserele de internet, alături de opţiunea de memorare automată a acestora. În cazul celor care folosesc preponderent dispozitive mobile şi doresc o experienţă de utilizare mai simplă, parolele complexe pot fi uşor înlocuite de autentificarea prin elemente biometrice, precum amprenta digitală sau recunoaşterea facială.

Recomandări pentru a crea o parolă puternică:

·       Are un număr ridicat de caractere.

·        Nu conţine numele de utilizator al contului, numele şi prenumele real sau numele companiei.

·        Nu conţine un singur cuvânt.

·        Diferă semnificativ faţă de parolele altor conturi.

·        Conţine majuscule, cifre şi caractere speciale.

Puteţi ţine minte mai uşor parola urmând următorii paşi:

·        Folosiţi propoziţii astfel încât să vă puteţi aminti parola mai uşor. De exemplu, puteţi stabili un trunchi comun pentru parole, iar ultimul cuvânt din propoziţie să fie numele platformei la care vă logaţi.

·        Înlocuiţi literele cu cifre asemănătoare. De exemplu, parola poate avea o structură de genului AnaAr3mer3facebOOk!, AnaAr3mer3g00gl3!, etc.

·        Actualizaţi-vă parola regulat, mai ales în situaţia în care aceasta a fost compromisă.

Metodologie

Studiul iSense Solutions a fost realizat online la comanda Bitdefender în vara anului 2021 pe un eşantion reprezentativ de 1.081 respondenţi din România, cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani. Marja de eroare este de ±3%.

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite