STUDII - ANALIZE - O valoare neasteptat de mica a salariilor din industria de software si servicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform ultimului studiu ANIS "Salariile in industria romaneasca de software si servicii", salariul brut mediu lunar in industria romaneasca de software si servicii IT a fost in 2004 de 385 USD (310

Conform ultimului studiu ANIS "Salariile in industria romaneasca de software si servicii", salariul brut mediu lunar in industria romaneasca de software si servicii IT a fost in 2004 de 385 USD (310 EUR) sau 12.550.000 lei. Aceasta medie se refera la ansamblul firmelor care formeaza sectorul CAEN 72 si este calculata pe baza datelor din raportarile financiare pentru semestrul unu al anului.
Unii angajati nu au inca salariul integral pe cartea de munca
Valoarea rezultata este neasteptat de mica fata de nivelul cunoscut al salariilor din firmele de software. De aici se poate trage concluzia ca o parte din companiile romanesti practica inca plata "la negru" pentru o parte din veniturile destinate salarizarii personalului propriu. Spre exemplu, un angajat care primeste lunar 15 milioane lei are pe cartea de munca 6 milioane lei. Totusi, odata cu introducerea cotei unice de impozitare si explozia creditelor de toate felurile pe piata din Romania, exista o presiune permanenta din partea angajatilor pentru ca aceasta stare de lucruri sa inceteze. Dezvoltarea deosebit de puternica a sectorului si cererea gobala de specialisti IT au determinat cresteri semnificative, ale salariilor in ultimii ani. In 2004, venitul salarial brut mediu era de 2,2 ori mai mare decat in 1998 pentru intreg sectorul si de 2,7 ori pentru firmele care dezvolta software. In aceeasi perioada, media salariului brut pe intreaga economie a crescut doar de 1,7 ori, decalajul ratei de crestere fiind mai accentuat in privinta salariului net. Daca in 1998 media sectorului software si servicii era foarte apropiata de cea din economie, in 2004 a devenit de 1,6 ori mai mare (si de 3-4 ori mai mare pentru unele categorii de firme software), tendinta fiind ca aceasta distantare fata de media economiei sa creasca.
Firmele de software locale au cele mai mari cresteri salariale
In ceea ce priveste evolutiile individuale ale categoriilor de firme software, studiul constata ca cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate la firmele de software locale si ca se poate vorbi de un proces de reducere a diferentei de salariu fata de centrele offshore, dar, in acelasi timp, de mentinere a distantei fata de filialele multinationalelor.
In viitor, salariile din IT vor creste substantial
"Pentru 2005 si anii urmatori, studiul estimeaza mariri importante ale salariilor alimentate de evolutiile pozitive ale pietei IT externe si interne, de extinderea investitiilor straine, dar si de dezechilibrul tot mai accentuat de pe piata muncii intre cererea in continua crestere si oferta care stagneaza", a afirmat Florin Talpes, presedinte ANIS. Cresterea in 2005 a salariului mediu pe industria de software si servicii se va situa intre 15% si 20% cu diferente intre brut si net mai mici decat in cazul mediei pe economie, iar exprimata in euro sau dolari va depasi probabil 30% si, respectiv, 40%. Continuarea cresterii in anii urmatori cu o rata anuala de circa 15% (in euro) va conduce la un salariu brut mediu pe sector de cel putin 1,9 ori mai mare in 2008 fata de 2004. Salariile in industria de software si servicii din Romania pozitioneaza tara noastra cu un nivel mai coborat decat in tarile central-est europene membre UE, mai ridicat decat in Bulgaria, Ucraina sau Belarus, dar asemanator cu cel din Rusia. In context global, Romania se numara printre primele 20 de tari cu cele mai reduse costuri ale fortei de munca. In clasamentele generale de atractivitate a locatiilor offshore, Romania ocupa un loc destul de bun, dar se situeaza in urma tuturor tarilor est-europene recent aderate. Tendinta de crestere a salariilor in perioada imediat urmatoare va conduce la deteriorarea pozitiei in astfel de clasamente, daca nu va fi compensata de cresteri semnificative, atat in calificarea, calitatea si disponibilitatea fortei de munca, cat si la toate celelalte criterii care contribuie la atractivitatea tarii (stabilitate macroeconomica, politica, mediu legislativ, taxare, legislatie a muncii, infrastructura).

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite