Sony anunţă GT Sophy– prima entitate AI care îi poate întrece pe cei mai buni şoferi din lume, pe simulator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joc Sony Gran TurismoTM (GT) Sport.
Joc Sony Gran TurismoTM (GT) Sport.

Sony AI, împreună cu Polyphony Digital Inc şi Sony Interactive Entertainment, anunţă un proiect revoluţionar în domeniul inteligenţei artificiale numit Gran Turismo Sophy („GT Sophy”) – prima entitate AI superumană care îi poate întrece pe cei mai buni şoferi din lume în simulatorul de curse, Gran TurismoTM (GT) Sport, de la PlayStation.

Ce este GT Sophy?

GT Sophy este o entitate AI autonomă, antrenată prin intermediul unei noi platforme consolidate de deep reinforcement learning, dezvoltată printr-o colaborare a Sony AI cu PDI şi SIE. Fiecare grup a contribuit la succesul acestui proiect prin combinarea expertizelor proprii în domeniul fundamental al cercetării şi dezvoltării AI, cu un simulator hiper-realist de curse şi infrastructura necesară pentru antrenarea inteligenţei artificiale la scară mare.

GT Sophy a fost antrenat să perfecţioneze următoarele abilităţi de condus, necesare pentru a concura cu cei mai buni şoferi din lume, chiar la nivel competiţional:

  • controlul maşinii de curse - înţelegerea aprofundată a dinamicii maşinii, a culoarelor de pe circuit şi a manevrelor precise necesare pentru victoria pe circuite provocatoare; 
  • tactici de curse - abilităţi de luare a deciziilor în fracţiuni de secundă, ca răspuns la situaţiile cu o evoluţie foarte rapidă în timpul unei curse. GT Sophy a demonstrat perfecţionarea tacticilor precum depăşiri foarte strânse sau manevre defensive precum blocarea;
  • conduită de curse - esenţială pentru fair play, GT Sophy a trebuit să se conformeze regulilor extrem de rafinate, dar imprecis specificate ale corectitudinii într-un astfel de simulator, printre care evitarea coliziunilor şi respectarea culoarelor adversarilor.

Sony AI şi partenerii săi au dezvoltat o nouă abordare şi o platformă inovatoare consolidată de deep reinforcement learning, în contextul în care nicio combinaţie existentă de algoritmi şi infrastructură nu putea rezolva această provocare. Perfecţionarea condusului unei maşini de curse în simulatorul de curse Gran Turismo Sport reprezintă o nouă evoluţie majoră în domeniul inteligenţei artificiale, astfel că detaliile au fost publicate în revista „Nature”, într-un articol intitulat „Outracing Champion Gran Turismo Drivers with Deep Reinforcement Learning”.

Sony AI a testat abilităţile lui GT Sophy prin participarea la curse alături de patru dintre cei mai buni şoferi de Gran Turismo în două evenimente Race Together 2021 Challenge, care au avut loc pe 2 iulie 2021 şi 21 octombrie 2021. Prin îmbunătăţirea entităţii pe baza rezultatelor primei curse, GT Sophy a fost mai bun decât cei mai abili şoferi umani de GT în ambele curse contra cronometru şi în formatul de concurs Gran Turismo, certificate de FIA, în cel de-al doilea eveniment care a avut loc în octombrie.

Următoarele citate ce aparţin şoferilor de top care au concurat împotriva lui GT Sophy oferă o perspectivă în ceea ce priveşte viitorul acestui proiect:

Am uitat complet că jucam împotriva unui AI. A fost foarte distractiv. Aş vrea să concurez cu această entitate şi mai mult în viitor.”
 Takuma Miyazono, campion FIA Gran Turismo Championships 2020

Cred că agenţii AI vor fi parteneri excelenţi pentru şoferi.
 Shotaro Ryu, pilot Gran Turismo aflat în clasamentul global 

GT Sophy ne-a arătat noi posibilităţi pe care nu ni le-am imaginat până acum.”
 Igor Fraga, campion FIA Gran Turismo Championships 2018

Am fost foarte entuziasmat să vă abilităţile de condus ale lui GT Sophy. Am fost foarte inspirat.
 Emily Jones, finalist la nivel mondial FIA Gran Turismo Championships 2020

Detalii despre proiectul Gran Turismo Sophy, despre tehnologie, dar şi despre provocarea Race Together Challenge 2021 pot fi găsite pe site-ul Gran Turismo Sophy.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite