Sony a lansat camera Alpha 9 III, cu rafală de 120cps și viteză de declanșare de 1/80000s

0
Publicat:

Sony a lansat noua cameră revoluționară Alpha 9 III, echipată cu primul senzor de imagine full-frame din lume cu sistem global shutter, care permite realizarea de fotografii în rafală la viteze de până la 120 de cadre pe secundă fără distorsiuni sau blackout.

Cameră Sony Alpha 9 III.
Cameră Sony Alpha 9 III.

Sistemul global shutter de pe camera Sony Alpha 9 III funcționează prin captarea întregii imagini simultan, de sus în jos. Acest lucru se realizează prin utilizarea unui senzor de imagine cu obturator global, care este un tip de senzor de imagine în care toți pixelii sunt expuși la lumină în același timp. Prin comparație, sistemele de obturator mecanic expun imaginea rând cu rând.

Blackout înseamnă că imaginea de pe ecranul camerei dispare pentru o perioadă scurtă de timp în timpul fotografierii în rafală. Acest lucru se datorează faptului că obturatorul mecanic al camerei blochează lumina de la senzor în timp ce imaginea este înregistrată.

Principalele funcționalități ale camerei α9 III

- Integrează un nou senzor de imagine, primul din lume de tip full-frame stratificat CMOS cu global shutter, cu aproximativ 24,6 megapixeli efectivi și memorie integrată, combinat cu cel mai recent motor de procesare de imagine BIONZ XR.

- Fotografiere în rafală cu urmărire AF/AE de până la 120 de cadre pe secundă fără efectul de blackout.

- Autofocalizare în plan focal de înaltă densitate cu detecția fazei.

- O unitate de procesare dedicată pe bază de inteligență artificială utilizează Real-time Recognition AF pentru a recunoaște cu precizie înaltă o gamă largă de subiecți.

- Unitatea de procesare AI suportă atât procesarea de înregistrări video, cât și pe cea a imaginilor statice, cu recunoașterea precisă a formei subiectului și a mișcării.

- Stabilizare optică în corpul camerei pe 5 axe cu o eficiență a stabilizării de 8,0 trepte de expunere;

- Viteză maximă de declanșare de 1/80000 secunde (1/16000 secunde în timpul fotografierii în rafală).

- Când este atașat un bliț Sony compatibil, precum HVL-F60RM2 sau HVL-F46RM (vândute separat), este posibilă sincronizarea blițului pentru realizarea de fotografii la orice viteză de declanșare până la 1/80000 secunde.

- La captarea de imagini statice sau la realizarea de înregistrări video cu iluminare LED, funcționalitatea Hi Frequency Flicker poate reduce semnificativ efectul de flicker la frecvențe înalte, prin permiterea ajustării vitezei de declanșare pentru a se potrivi cu frecvența de flicker la vizualizarea pe monitor.

- Utilizatorul poate selecta funcția de lag la declanșare, pentru a putea prioritiza fie declanșarea întârziată, fie vizorul electronic/display-ul. Noua funcționalitate Pre-Capture le permite utilizatorilor să se întoarcă la secunda anterioară și să înregistreze momentul de dinainte de apăsarea declanșatorului, oferă și opțiunea Continuous Shooting Speed Boost de modificare a vitezei în timpul fotografierii.

- Memoria buffer extinsă și viteza globală a camerei oferă posibilitatea de captare a 390 de imagini JPEG la nivelul de calitate Fine într-o singură fotografiere în rafală la 30 de cadre pe secundă.

- Zonele personalizabile de focalizare au fost extinse pentru a include dimensiuni de la XS la XL, în locul celor anterioare care suportau doar dimensiunile S, M și L. Funcțiile de presetare a focalizării/zoom-ului permit presetarea focalizării și memorarea setărilor de zoom în cameră.

- Față de dimensiunea existentă a cadrului pentru care poate fi personalizat balansul de alb, utilizatorii pot selecta acum și alte dimensiuni, în funcție de nevoile lor, care să le permită o reglare fină a balansului de alb după ce imaginea a fost deja compusă.

- Funcționalități îmbunătățite precum cei mai rapizi algoritmi de autofocalizare ce îi permit să ofere autofocalizare de înaltă precizie până la niveluri de iluminare scăzute precum EV-5 în AF-S mode (echivalent cu ISO 100 pe obiectivele F2.0). Urmărire cu autofocalizare pentru fotografiere în rafală la F22, dar și cu o funcție de fotografiere RAW compusă, care oferă posibilitatea de a combina mai multe imagini consecutive într-una singură.

Video

Senzorul de imagine global shutter oferă posibilități de surprindere a imaginii în clipuri video fără distorsiuni, la fel ca pentru imaginile statice. De exemplu, utilizatorul poate capta imagini ale peisajelor apropiate dintr-un vehicul aflat în mișcare rapidă, precum o mașină, ori poate surpride subiecți care se deplasează cu viteză mare. Această cameră este prima din gama Alpha care poate înregistra video la calitate 4K 120p fără crop, permițându-le utilizatorilor să filmeze din unghiul de vizualizare pe care și-l doresc. De asemenea, este posibilă captarea de clipuri video de înaltă rezoluție 4K 60p cu supraeșantionare 6K.

Camera α9 III integrează profilul de culoare S-Cinetone, creat în contextul dezvoltării camerelor digitale pentru producție video din gama VENICE, care evidențiază nuanțele pielii oamenilor și subiecții, redând trăsături naturale. Noua cameră α9 III oferă o performanță de gradație bogată a culorilor și S-Log3. Atunci când se află în modul de înregistrare Log, aceasta poate reflecta și afișa LUT-ul preferat importat de utilizator. α9 III este compatibilă cu aplicația mobilă „Monitor & Control" pentru creatorii de conținut video.

Operabilitate

Forma grip-ului este îmbunătățită și realizată ergonomic, în așa fel încât să poată fi ținută cu ușurință în mână și să evite apariția încordării, chiar și la utilizarea cu un obiectiv telefoto pentru perioade lungi de timp.

Grip-ul vertical VG-C5 (vândut separat), oferă aceeași operabilitate și versatilitate la înregistrarea pe orizontală, oferind suport confortabil pentru sesiunile prelungite de înregistrare. Grip-ul și zona declanșatorului au același design precum al body-ului camerei. α9 III este echipat cu un monitor LCD cu rabatabil pe 4 axe care poate fi operat prin atingere, permițând operarea intuitivă folosind cel mai recent meniu tactil.

Vizorul electronic este un OLED Quad XGA de 9,44 milioane de puncte și oferă vizibilitate mare cu aceeași luminozitate precum α7R V și o mărire de aproximativ 0.90. Un buton personalizabil este plasat în partea frontală a camerei, iar viteza continuă de fotografiere poate fi schimbată direct folosind acest buton prin alocarea funcției Continuous Shooting Speed Boost, în timp ce degetul rămâne pe grip.

Meniu și funcționalități

Noile funcționalități implementate pentru camera α9 III includ un filtru de imagini pentru redarea fotografiilor care le permite utilizatorilor să selecteze în mod eficient un număr mare de imagini folosind fotografierea în rafală de mare viteză și un meniu de funcții ce poate fi folosit chiar și în timpul redării acestora. 

Funcția „Playback” poate fi alocată în avans, astfel că utilizatorul poate să se ocupe și de protejarea echipamentului, de transferul către smartphone, de transferul pe FTP, etc., în timpul redării imaginilor. Acesta poate selecta imagini cu un filtru de redare și apoi le poate reda din meniul de funcționalități, obținând astfel posibilitatea de livrare rapidă a anumitor fotografii. Camera este echipată cu un microfon dedicat pentru notițe vocale, poziționat pe partea din spate, iar microfonul încorporat care se regăsește în apropierea gurii permite înregistrarea audio clară chiar și în medii zgomotoase. Datele audio înregistrate pot fi transferate prin FTP, alături de imagini. Camera îi permite utilizatorului să folosească până la 20 de preseturi ale International Press Telecommunications Council (IPTC), un organism consultativ internațional din care fac parte organizații de știri din mai multe țări.

Camera α9 III poate transfera date de până la două ori mai rapid decât modelul α9 II. Posibilitatea de a comunica în bandă de 5GHz asigură viteză maximă și stabilitate pentru fotografii de știri sau de evenimente sportive care au nevoie să livreze conținut instant, prin FTP, dar și pentru mediile de studio. Camera α9 III permite ca filmele și imaginile statice să fie înregistrate în memoria media în numeroase feluri, inclusiv cu ajutorul celor două sloturi media care suportă carduri de tip CFexpress Type A, precum și carduri UHS-I și UHS-II SD.

Camera este compatibilă cu aplicația mobile „Transfer & Tagging" care accelerează fluxul de transmitere a conținutului, iar aplicația „Remote Camera Tool” permite fotografierea de la distanță de pe un PC, folosind conexiune pe fir, printr-un port LAN. Sony are în plan și suport pentru o nouă versiune a Camera Remote SDK, un kit software care permite utilizarea camerei de la distanță și schimbarea setărilor de lucru.

Modelul α9 III va suporta îmbunătățiri funcționale, precum operabilitatea cu FTP, relay playback și formatul C2PA, printr-un update de software al camerei.

Sony va oferi în viitor funcții precum breathing correction, relay playback sau suport pentru formatul C2PA și pentru modelele α1 și α7S III.

Preț și disponibilitate

Camera Alpha 9 III va fi disponibilă la dealerii autorizați Sony la prețul estimat de vânzare în retail, doar pentru body, de aproximativ 34800 de lei.

Grip-ul VG-C5 va fi disponibil la dealerii autorizați Sony și va costa aproximativ 2200 lei.

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite