Revoluţia transportului urban: Finlanda vrea ca în 10 ani maşinile personale să fie înlocuite cu aplicaţii pe smartphone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la „pe jos“ în căruţă, din căruţă în maşină, din maşină în... aplicaţie. Finlanda profită de valul crescut de popularitate al aplicaţiilor de car sharing şi până în 2025 vrea să înlocuiască maşinile proprietate personală cu o reţea de mijloace de transport puse la comun.

Finlandezii din Helsinki vor să înlocuiască, până în 2025, maşinile personale de pe şosele cu unele puse la comun. Ai o aplicaţie, cauţi maşina şi te deplasezi dintr-un punct în altul. Este transportul tuturor, după cum informează The Verge, iar nevoile fiecărui om sunt satisfăcute, deoarece el îşi alege ruta cea mai potrivită şi modul în care vrea să călătorească. Spre exemplu, dacă începe să plouă, aplicaţia de pe dispozitivul tău te informează că e cazul să treci de la bicicletă la maşină.

„Mobilitatea drept serviciu“ este ideea pe care s-a concretizat planul finlandezilor şi a fost propusă de inginerul în transporturi Sonja Heikkila, în teza ei de masterat. Trecerea de la actualele modalităţi de transport la cele ale viitorului nu se va face peste noapte, ci în trepte. Astfel, la începutul anului 2015 vor începe prime teste în cartierul Vallila din Helsinki. Va urma, desigur, o extindere, dacă totul merge bine.

Ideea lui Heikkila este să existe şi un sistem flexibil de plată, aşa cum în prezent ai diverse tipuri de abonament pentru metrou sau transportul de suprafaţă. Astfel, ai putea plăti per kilometru sau ai avea un abonament lunar. Planul nu este deloc unul modest şi ar putea schimba întreg conceptul de deplasare interurbană şi, de ce nu? naţională. Creatoarea planului nu este nici ea foarte optimistă că totul se poate întâmpla foarte repede, dar dacă se încearcă, rezultatele pot fi bune. 

„Maşina nu mai este un simbol pentru statut, cel puţin în rândul tinerilor. Desigur, sistemul ar putea funcţiona, însă vor fi oameni mai în vârstă reticenţi la schimbare. Schimbarea trebuie să se întâmple gradual“, a afirmat Heikka, citată de „Helsinki Times“.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite