Intel Haswell: totul despre noile cipuri de la Intel şi noutăţile pe care le aduc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intel aduce la Computex 2013 noua familie de procesoare cunoscută sub numele de Haswell. Ce aduc nou? Autonomie îmbunătăţită şi, desigur, o performanţă mai mare. Toate dispozitivele portabile sunt „chemate“ să se înfrupte din noile cipuri Intel.

Intel Haswell este „pe piaţa“ zvonurilor încă de la CES 2013 unde i-au fost demonstrat capabilităţile. Acum este oficial şi suficiente produse îl prezintă direct de acum sub carcasa lor. Desigur, cu noile Macbook-uri şi Apple va trece la Intel Haswell, iar pentru cine ţine socoteala aceste procesoare sunt la a patra generaţie, notează Gizmodo.

Din 4 iunie sunt disponibile la vânzare produsele cu Intel Haswell, iar cel mai mult ar trebui să schimbe modul în care tabletele cu Intel (şi implicit Windows 8) sunt privite. O autonomie mai mare este ceea ce se doreşte de la un dispozitiv mobil, iar Intel promite una foarte mare. Spre exemplu,  Intel a dezvoltat partea de hibernare pentru ca în momentele în care nu-ţi foloseşti dispozitivul să consume mai puţină energie ca până acum.

Iar în materie de consum de conţinut, vei ajunge să vezi cu până la 3 ore mai multe videoclipuri HD decât până acum. De asemenea, navigarea pe Internet sau editarea unor documente nu vor solicita la fel de mult procesorul şi, deci, autonomia va fi mai bună. În plus, Intel promite cu Haswell o autonomie în standby de până la 10-13 zile, în timp ce cu actualele procesoare abia se ajunge la 4-5 zile.

image

Procesoarele Intel încearcă să vină cu placa video integrată, cam ceea ce există pe smartphone-uri deja cu cipuri SoC (System-on-Chip), iar acum, prin noile cipuri de procesare grafică, rezultatele sunt remarcabile. Mai mult, Intel redenumeşte linia şi îi va spune Iris pe mai departe. Procesarea conţinutului 4K este de asemenea pe lista Intel.

De asemenea, pentru cei care apreciază lumea wireless, Wireless Display (WiDi) 4.1 este deja în noile cipuri. Nu este la fel de deschis ca Miracast, dar LG şi Toshiba au câteva televizoare cu acesta. Suportă streaming de video HD şi este util mai ales când nu doreşti să plimbi cabluri după tine.

Acum, este vorba de ultrabook-uri (produse proprii Intel) şi consumul acestora. Cu Haswell, Intel o performanţă cu 11% mai bună la 25% mai puţină energie. De asemenea, a fost îmbunătăţit timpul de boot şi autonomia. De asemenea, producătorul indică spre noi tipuri de design pe care companiile le vor putea încerca, cele convertibile sunt pe lista de bifat a celor mai multe dintre acestea.

image

Intel nu uită de desktop-uri însă. Compară ceea ce livra în urmă cu cinci ani, vârful de gamă al seriei Core2Duo, cu ceea ce Haswell oferă în prezent. Totul este mai bun, desigur, inclusiv tipul de conţinut pe care procesorul îl poate gestiona. Dar, mai important, performanţa grafică este de 21 de ori mai ridicată. Rămâne de văzut acum noua linie de calculatoare Apple şi noile tablete cu Windows 8.

Intel Haswell rămâne pe arhitectură de 22 nanometri cu Intel Core i3, i5 dual-core şi Intel Core i7 quad-core pentru laptopuri şi desktop-uri. Din nou, pentru cine ţine socoteala, placa grafică integrată este Intel HD 5000, în laptopuri ajunge cu numele Iris.

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook

Află mai multe despre Intel:

Interviu cu Monica Ene-Pietroşanu, Intel: „De multe ori m-a uimit progresul din România şi ritmul în care se petrece“

REVIEW Asus Fonepad - tableta de 7 inci care provoacă Google Nexus 7 şi îţi poate servi drept un telefon supradimensionat

GALERIE FOTO Samsung Galaxy Tab 3 cu procesor Intel. Cum arată noile tablete

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite