„GPT-ul meu este bântuit”. Ce semnale ciudate au observat utilizatorii IA, timp de câteva ore

0
Publicat:

Cunoscuta interfață a inteligenței artificiale (AI) generative, ChatGPT, a „luat-o razna” tip de câteva ore, în care a început să dea răspunsuri fără sens. Utilizatorii au fost uluiți să primească fraze lipsite de orice coerență sau logică.

ChatGPT a „luat-o razna” pentru câteva ore FOTO Shutterstock
ChatGPT a „luat-o razna” pentru câteva ore FOTO Shutterstock

OpenAI, compania din Silicon Valley care a dezvoltat ChatGPT, a fost rapid sesizată cu privire la aceste răspunsuri neașteptate și a anunțat că investighează problema. La scurt timp de la semnalarea incidentului, ei au venit asigurări că se lucrează la rezolvarea situației, potrivit AFP.

Numeroși utilizatori au împărtășit, în mediul online, capturi de ecran cu exemple de răspunsuri bizare ale lui ChatGPT. Această tehnologie avansată permite generarea de conținuturi de calitate incredibilă, inclusiv texte, sunete și video, la cerere.

Răspunsuri incoerente și neinteligibile

Pe forumurile pentru dezvoltatori care utilizează instrumentele OpenAI, un utilizator a descris un comportament „ciudat” al lui ChatGPT. Un utilizator, „IYAnepo”, a observat că ChatGPT genera cuvinte inexistente și omitea sau distorsiona cuvintele, provocând confuzie.

„S-ar putea crede că eu am specificat asemena instrucţiuni, însă nu e aşa. Am impresia că GPT-ul meu este bântuit”, a scris el.

Alt utilizator, „scott.eskridge”, s-a plâns că toate conversațiile cu ChatGPT „se transformă rapid în prostii”.

El a copiat un fragment al unui răspuns al intefeţei - „nanii de bit şi lista este unul dintre străini şi Internetul unde moneda şi persoana costului este unul dintre prieteni şi moneda. Data viitoare când te uiţi la sistem, schimbul şi faptul, nu uita să dai”.

OpenAI nu a oferit detalii despre natura exactă a incidentului, dar a subliniat că aceste sisteme AI, chiar și cele generative, nu au conștiință și nu înțeleg cu adevărat ceea ce spun.

Gary Marcus, un specialist în AI, a considerat că acest incident trebuie să fie perceput drept un „semnal de alarmă”. El a subliniat nevoia de tehnologii mai transparente și mai ușor de întreținut și depanat, pentru a gestiona astfel de probleme în viitor.

„Aceste sisteme nu au fost nicodată stabile. Nimeni nu a fost vreodată în măsură să pună la punct garanţii de securitate cu privire la aceste sisteme”, a scris el.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite