Google încă face foarte mulţi bani din publicitate, dar Motorola încă nu se dovedeşte o achiziţie inspirată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google e pe profit. FOTO Reuters
Google e pe profit. FOTO Reuters

Google a venit, şi-a prezentat rezultatele financiare şi sunt surprinzătoare. Surprinzătoare prin creştere, dar Motorola ar putea costa gigantul american aproximativ un miliard de dolari anul acesta, iar cofondatorul companiei e nemulţumit că nu se investeşte suficient în cercetare.

Pe scurt, rezultatele financiare arată, în câteva numere, aşa: venituri de 14,9 miliarde de dolari, în creştere cu 12% faţă de anul trecut, pe trimestrul al treilea. De menţionat că aproape 9,4 miliarde de dolari au fost obţinute pe site-urile deţinute de Google, notează Quartz, adică 69% din veniturile totale. Asta înseamnă că principalul „furnizor“ de bani, publicitatea, încă merge foarte bine. Spre exemplu, creşterea din click-urile pe reclame este de 26%.

Larry Page, cofondator şi director Google, a spus că el nu e mulţumit de banii care se bagă în cercetare şi dezvoltare. Şi nu e mulţumit deşi, conform Forbes, în trimestrul al treilea au fost alocate 1,8 miliarde de dolari acestei divizii. El susţine că cei mai mulţi bani sunt pentru diverse îmbunătăţiri de produs, dar fără nimic substanţial.

„Pentru fiecare mare inovaţie, trebuie să supraestimezi pe perioadă scurtă şi să subestimezi pe perioadă mare. Aş spune că un exemplu sunt maşinile autonome. Am schimbat industria de la ceva ce părea că nu se va întâmpla vreodată la ceva ce oamenii percep ca inevitabil“, a afirmat Page.

Motorola şi câteva sute de milioane

Totuşi, mai rămâne problema cu Motorola care nu e problemă decât când este judecată din punctul de vedere al veniturilor returnate. ReadWrite notează că, până acum, după cele trei trimestre, Motorola a costat Google aproape 860 de milioane de dolari. Dacă se menţine pe această linie, la finalul lui 2013 va veni cu o „notă de plată“ de un miliard de dolari sau aproximativ atât.

Până în trimestrul al treilea, Motorola a fost puţin în umbră. Atunci şi-a lansat cel mai nou model, şi cel rupt de strategia „mai mare, mai mult, mai bun“ care domină lumea Android, dar interesul nu a fost la cote demne de Apple sau Samsung. Şi mulţi analişti critică în continuare decizia Google de a cumpăra cu peste 12 miliarde de dolari această companie.

Pentru fiecare mare inovaţie, trebuie să supraestimezi pe perioadă scurtă şi să subestimezi pe perioadă mare. Aş spune că un exemplu sunt maşinile autonome. Am schimbat industria de la ceva ce părea că nu se va întâmpla vreodată la ceva ce oamenii percep ca inevitabil Larry Page

Patrick Pichette, directorul financiar al Google, consideră însă că Motorola e o divizie importantă a Google. „Cred că încă suntem la început. Consider că directorul Dennis Woodside al Motorola şi echipa sa au transformat frumos Motorola. Avem acum un produs foarte bun în forma Moto X, primul dispozitiv [creat împreună] şi primit foarte bine“, a spus acesta.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite