Ce culoare are rochia aceasta? Iluzia optică a blocat internetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri a fost o zi aproape istorică pentru nimicurile dezbătute pe internet. Două lame au fost urmărite pe autostradă şi o rochie albastră cu dungi negre a provocat cea mai mare iluzie optică din istorie. Iar internetul a fost împărţit în două. Voi cum vedeţi rochia?

Joi, un utilizator de pe Tumblr a publicat o imagine cu o rochie albastră. Swiked a întrebat „Oameni buni, ajutaţi-mă. Rochia aceasta e albastru-negru sau alb-auriu? Eu şi cu prietenii mei înnebunim aici“.

Într-adevăr, potrivit unui sondaj Buzz Feed, rochia de mai jos este văzută de majoritatea oamenilor ca albă cu auriu. Din cauza luminii, majoritatea oamenilor văd culorile inversate. Rochia de 50 de lire sterline e de fapt albastru cu negru, aşa cum poate fi văzut pe site-ul oficial.

Internetul a fost dat efectiv peste cap şi aproape nimeni nu a mai avut alt subiect de discuţie. Seara de ieri a pornit cu două lame care au fost urmărite pe autostradă, comentate în permanenţă pe Twitter şi, de dimineaţă, toată lumea vorbea despre rochia aceasta.

De altfel, hashtagul folosit a fost adoptat de toată lumea, ea devenind #TheDress. Firma care produce această rochie, care nu e neapărat cea mai frumoasă, a repus rochia în stoc şi a adoptat hashtag-ul oficial pentru a fi cumpărată de mai multe persoane.

Explicaţia ştiinţifică    

Rochia este, de fapt, albastru cu negru. Lumea nu o vede în aceeaşi culoare, mulţi insistând că este albă cu auriu. Într-un sondaj făcut pe internet de site-ul Yik Yak, 53% din oameni au spus că rochia este albă cu auriu.

De ce vedem rochia în culori diferite, deşi ea este albastră cu negru? Lumina intră în ochi pe diverse lungimi de undă corespunzând unor culori diferite. Lumina loveşte retina în spatele ochiului, acolo unde pigmenţii trimit conexiuni neuronale către cortexul vizual, acea parte a creierului care procesează semnalele şi creează o imagine.

Cel mai important moment e acea prima undă de lumină care intră în ochi, care depinde de culoarea pe care o vedem prima. Fără să ne gândim prea mult, creierul înţelege care e culoarea luminii. Dar unele imagini, din care lumina (reflexia pe care o vedem noi practic) iese în diferite culori, pot cauza iluzii optice.

image

Potrivit „Wired“, imaginea aceasta atinge cumva o limită a percepţiei. Revista americană spune că acest lucru se trage de la faptul că fiinţele umane au evoluat pe zi, iar ziua schimbă culorile. Practic, creierul încearcă să creeze o prioritate şi să interpreteze culoarea majoritară din imagine. Din cauza modului în care este supraexpusă fotografia cu pricina, imaginea e la limită, iar oamenii o interpretează diferit.

De asemenea, ochiul uman încearcă să scoată din context fundalul, pentru a interpreta culorile adevărate ale fotografiei. Acest lucru se numeţte constanţă coloristică. Din cauza expunerii imaginii, care are un fundal foarte iluminat, cu o tentă albastră, oamenii nu mai pot vedea adevărata culoare a rochiei.

Dacă vreţi să vedeţi rochia la adevărata ei culoare, atunci introduceţi imaginea într-un editor foto şi jucaţi-vă cu saturaţia ei. La un moment dat, veţi ajunge la concluzia că e albastră cu negru.

Mai simplu ...

Am tot citit despre această problemă şi am găsit o explicaţie simplă. O iau pe paşi de data asta.

1. Oamenii sunt echipaţi cu ceva care se numeşte constanţa culorilor. Practic, culoarea roşu va fi tot roşu, indiferent de modul în care este iluminată încăperea în care sunteţi. Dar culoarea e influenţată dacă iluminatul este de altă culoare.

2. Dacă te duci într-o cameră şi porneşti un bec roşu, lucrurile albe vor reflecta toată lumina roşie.

3. Dacă ai un obiect roşu în cameră, iar lumina este roşie, acel obiect ţi se va părea  alb, din cauza modului în care se reflectă.

Ce legătura are asta cu rochia?

Probabil că lumina din cameră era albăstruie. Aşadar, când femeia a fotografiat rochia albastră cu negru, aceasta poate fi interpretată diferit.

Dacă oamenii se concentrează pe fundal, atunci rochia devine albă, ca obiectul roşu de mai sus. Dacă te-ai concentrat pe albastru sau negru de pe rochie, atunci o vei vedea la adevărata ei culoare.

image

Despre ce lame vorbiţi mai sus?

Două lame au scăpat ieri de la o grădină zoologică ambulantă din Statele Unite şi au fost urmărite pe autostradă de poliţie.

Videoclipul integral poate fi văzut aici şi hashtagul oficial a fost #LlamaChase.

Rezumatul ambelor evenimente poate fi această imagine. 

image
TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite