Bitdefender lucrează la o tehnologie care analizează comportamentul aplicaţiilor după ce au fost instalate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google Play Store pe smartphone. FOTO Shutterstock
Google Play Store pe smartphone. FOTO Shutterstock

Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat peste 30 de aplicaţii periculoase de Android, descărcate de peste două milioane de ori din magazinul oficial Google Play Store.

Descoperirea a fost posibilă datorită unei noi tehnologii Bitdefender care analizează comportamentul aplicaţiilor după ce au fost instalate.

Cercetătorii au descoperit că peste 30 de aplicaţii aveau un comportament suspicios, după ce posesorii de telefoane Android le instalau. Aplicaţiile îşi schimbau apoi numele şi iconiţa pentru a nu putea fi identificate uşor de către victime. De asemenea, la instalare, cereau drepturi speciale care le permiteau să afişeze reclame peste alte aplicaţii deschise.

Aplicaţiile descoperite în această campanie au înregistrat cumulat milioane de descărcări, iar atacatorii chiar au dezvoltat şi versiuni noi care permit ascunderea mai eficientă a acestora pe dispozitive.

Principalele rezultate ale cercetării

·       Unele aplicaţii descărcate din magazinul oficial de aplicaţii de la Google îşi schimbă denumirea, iconiţa şi cer permisiuni speciale pentru a arăta reclame agresive.

·       Aplicaţiile sunt greu de identificat după instalare, dar pot fi şterse ca orice altă aplicaţie dacă sunt găsite.

·       Deşi principalul lor obiectiv este să arate reclame, este foarte probabil să încerce să imite interacţiunea cu utilizatorul şi să apese singure pe reclame.

·       Acelaşi sistem de reclame, care este controlat de atacatori, poate fi folosit pentru promovarea unor campanii cu ameninţări informatice mult mai periculoase.

 Recomandări pentru utilizatori

·       Aveţi întotdeauna grijă la ce permisiuni oferiţi aplicaţiilor pe care le instalaţi, mai ales atunci când cer drepturi care nu nimic de a face cu funcţionalitatea aplicaţiei (de exemplu, acces la lista de contacte, deşi nu ar avea nevoie)ş

·       Fiţi atenţi mai ales la aplicaţiile care cer permisiuni speciale, precum cea de Accesibilitate

·       Dacă instalaţi o aplicaţie din magazinele oficiale de aplicaţii, nu înseamnă ca sunteţi în siguranţă. Folosiţi o soluţie de securitate care poate detecta comportamentele anormale şi care scanează fiecare aplicaţie la instalare sau în timpul procesului de update.

·       Fiţi atenţi la aplicaţiile cu număr foarte mic de evaluări de la alţi utilizatori, mai ales când acestea sunt descărcate de foarte multe ori.

Cercetarea completă este disponibilă aici.

Noua tehnologie Bitdefender urmează să devină disponibilă utilizatorilor de soluţii de securitate Bitdefender în viitorul apropiat.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite