Sunt stângacii mai creativi? Mituri despre oamenii stângaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stângacii nu sunt mai abili decât dreptacii în anumite domenii, aşa cum se crede FOTO Shutterstock
Stângacii nu sunt mai abili decât dreptacii în anumite domenii, aşa cum se crede FOTO Shutterstock

Despre stângaci se spune că au câteva trăsături particulare: că ar fi mai creativi, mai inteligenţi şi că ar avea o speranţă de viaţă mai mică decât dreptacii. Personalitatea şi abilităţile lor nu diferă prea mult, spun cercetările mai recente.

Cei mai mulţi oameni – 90% – lucrează şi scriu mai bine cu mâna dreaptă şi doar 10% cu cea stângă, iar curios este că aceste procente s-au păstrat constante în timp. Nu se ştie exact de unde această diferenţă, dar se pare că preferinţa pentru folosirea unei mâini anume se formează în viaţa intrauterină şi că are o componentă ereditară. Această particularitate a fost asociată de-a lungul vremii cu diverse trăsături de personalitate, dar specialiştii nu sutn de acord cu aceste etichetări.

Nu sunt mai creativi

Despre cei care scriu mai bine cu mâna stângă decât cu cea dreaptă se spune că utilizează preponderent emisfera dreaptă, care este asociată cu creativitatea şi limbajul. Iar cei care susţin această teorie dau ca exemplu câteva personalităţi ce reprezintă această minoritate: Leonardo de Vinci, Mozart, Beethoven, Nietzsche, Mark Twain şi Goethe.

Dacă lucrurile ar sta aşa, o deducţie logică ar fi că toate persoanele care folosesc mâna dreaptă pentru scris sunt raţionale şi calculate, pentru că emisfera stângă este asociată logicii. Prin urmare, poeţii, scriitorii, pictorii şi muzicienii ar trebui să fie cu toţii stângaci. Apoi, cum rămâne cu Einstein, Isaac Newton şi Charles Darwin, care erau şi ei stângaci? „Există foarte puţine date în literatura ştiinţifică pentru a susţine ideea că stângacii ar fi mai creativi“, potrivit psihologului britanic Chris McManus de la University College London, citat de publicaţia „Psychology Today“.

Nu sunt introvertiţi şi nici mai inteligenţi

Despre persoanele stângace se mai spune că ar avea o personalitate introvertită. O cercetare publicată la începutul acestui an a analizat legătura dintre personalitate şi mâna folosită pentru scris. „Între stângaci şi dreptaci nu există diferenţe în privinţa trăsăturilor de personalitate“, a fost concluzia studiului la care au participat 662 de voluntari din Noua Zeelandă.

Folosirea mâinii stângi a fost asociată şi un un nivel mai mare de inteligenţă, da rnici în acest caz nu există argumente ştiinţifice. Acelaşi studiu arăta că nu există nicio diferenţă între coeficientul de inteligenţă al sângacilor şi cel al dreptacilor. O altă cercetare, semnată de Universitatea din Londra şi Universitatea Cambridge, susţinea că dreptacii ar fi înzestraţi cu ceva mai multă inteligenţă decât stângacii.

Nu trăiesc mai puţin decât dreptacii

În 1988, psihologii americani Diane Halpern şi Stanley Coren au publicat o statistică din care reieşea că stângacii ar avea o speranţă de viaţă mai mică decât dreptacii. Cei doi au analizat datele medicale ale unor jucători de baseball şi au descoperit că cei care îşi foloseau preponderent mâna stângă au încetat din viaţă la vârste mai tinere. Un studiu mai recent, care a folosit o metodologie mai exactă, contrazice însă această ipoteză. Concluzia cercetării, aşa cum a fost publicată în RevistaMedicală Britanică: „Folosirea mâinii stângi nu este, în general, asociată cu o rată mai mare de mortalitate“.

Trăsăturile de personalitate şi inteligenţa nu sunt influenţate, aşadar, de mâna pe care o folosim. Există totuşi o particularitate a stângacilor care nu a fost contestată până în prezent: ei au performanţe în anumite sporturi, cum sunt boxul, scrima şi tenisul. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite