VIDEO Cineva acolo sus te priveşte. Camere HD monitorizează Pământul de pe Staţia Spaţială şi transmit imagini live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum se vede Pământul de pe Staţia Spaţială Internaţională
Cum se vede Pământul de pe Staţia Spaţială Internaţională

Cea mai recentă misiune a astronauţilor de pe Staţia Spaţială Internaţională este una foarte interesantă. Experimentul High Definition Earth Viewing (HDEV) constă în transmiterea de imagini în timp real cu Terra, din spaţiu.

De la începutul erei spaţiale, doar câteva zeci de astronauţi au intrat în clubul select al oamenilor care au putut să vadă Pământul din spaţiu. Internauţii din lumea întreagă sunt invitaţi să se alăture acestei aventuri graţie unor camere video ce au fost amplasate în exteriorul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Patru camere au fost montate pe SSI. Cu toate că temperatura lor este controlată, ele sunt expuse la radiaţia soarelui. Astronauţii încearcă astfel să înţeleagă cum sunt instrumentele afectate de radiaţie.

Experimentul este este desfăşurat în partneriat cu programul High Schools United with Nasa to Create Hardware care le permite elevilor de liceu să ia contact cu programele NASA. Unele aspecte ale camerelor folosite în misiunea HDEV.

Experimentul a debutat pe 18 aprilie 2014, odată cu lansarea capsulei spaţiale Dragon, fabricată de compania SpaceX, la bordul căreia s-au aflat cele patru camere video. Acestea au fost instalate la exteriorul ISS pe 30 aprilie.

Utilizatorii sunt sfătuiţi să nu intre în panică dacă ecranul pe care urmăresc această transmisiune este negru, deoarece ISS efectuează o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, iar aproximativ jumătate din această perioadă de timp este petrecută de staţie în întuneric, în partea în care pe planeta noastră este noapte. Proiectul HDEV va rămâne operaţional până în octombrie 2015.

NASA va lansa în a doua jumătate a acestui an un alt proiect video, denumit Urthcast, instalat tot pe ISS, ce va permite publicului larg să facă zoom pe imaginile cu Terra ce vor fi difuzate de un streaming video de înaltă definiţie. Acest experiment va permite utilizatorilor de internet să urmărească, în timp real, imagini din spaţiu cu evenimente care se petrec pe planeta noastră.

Puteţi urmări streamul video live mai jos şi puteţi vedea clipuri spectaculoase înregistrate.          


 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite