Tehnologia care vindecă rănile provocate de gloanţe în câteva secunde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bureţii speciali au rolul de a opri sângerarea FOTO Wired
Bureţii speciali au rolul de a opri sângerarea FOTO Wired

Soldaţii prinşi în schimburi de focuri vor avea mai multe şanse de supravieţuire, mulţumită unei companii americane care a dezvoltat o tehnologie ce ajută la vindecarea rănilor provocate de gloanţe, potrivit Wired.

Invenţia este, practic, o seringă umplută cu mai mulţi bureţi speciali. Marea problemă cu rănile provocate de gloanţe este oprirea sângerării. În cazul unei răni la nivelul membrelor, de cele mai multe ori se foloseşte un bandaj de compresie, dar rănile din alte părţi ale corpului sunt mai greu de astupat şi se foloseşte tifon.

Această procedură este, de cele mai multe ori, dureroasă, imprecisă şi ineficientă.

Compania RevMedx a decis să abordeze problema într-o manieră diferită, inginerii fiind inspiraţi de spuma folosită pentru astuparea găurilor din anvelope şi pereţi. Realizând că spuma nu va funcţiona în cazul rănilor, ei au tăiat bucăţi din bureţi de bucătărie şi le-au îndesat în rănile unor porci. Ideea lor a funcţionat aşa că au primit un contract de dezvoltare în valoare de 5 milioane de dolarui, din partea armatei SUA.

Experţii au îmbunătăţit bureţii. Aceştia sunt făcuţi din fibre de lemn îmbibate cu un coagulant obţinut din creveţi. Această mixtură este comprimată până la un sfert din dimensiunile ei originale.

image

Odată ajunşi în corp, aceştia se extind şi pun presiune pe rană, iar coagulantul ajută la oprirea sângerării.

Pentru a introduce bureţii în rană, cei de la RevMedx au apelat la firma de design Ziba pentru a produce un dispozitiv simplu şi eficient. „Trebuia să facem o unealtă uşor de folosit de către medici. Trebuia să înţelegem trusa de ajutor de pe câmpul de luptă şi cum decid doctorii ce să care cu ei“, a declarat Eric Park, unul dintre creatorii seringii.

Deocamdată, scoaterea bureţilor din corpul soldatului rănit este singura parte a ecuaţiei care a rămas nerezolvată. Medicii trebuie să extragă fiecare burete în parte cu un forceps.

Cei de la RevMedx lucrează acum la o formulă biodegradabilă, dar până atunci ei se gândesc să introducă bucăţi de sfoară fiecărui burete, pentru a fi extraşi mai uşor. Seringile vor costa aproximativ 100 de dolari. 

Tech Adevărul vă va aduce video-uri hands on cu dispozitivul de la MWC 2014. 

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite