Şapte lucruri ciudate pe care astronauţii le-au lăsat pe Lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luna, satelitul natural al Pământului FOTO Arhivă
Luna, satelitul natural al Pământului FOTO Arhivă

Oamenii au tendinţa să lase în urma lor diverse resturi menajere, indiferent unde ajung. Nici măcar satelitul nostru natural nu face excepţie de la acest lucru. Se estimează că am lăsat pe Lună, în urma diverselor misiuni spaţiale, peste 181 de tone de deşeuri.

Majoritatea obiectelor care au fost părăsite pe suprafaţa satelitului natural sunt sonde sau diverse aparate spaţiale scoase din uz. Cu toate acestea, există o serie de obiecte mai puţin obişnuite pe care oamenii le-au lăsat pe Luna. Vă prezentăm mai jos câteva dintre ele:

1. Pungi de urină şi fecale

În timpul misiunilor Apollo, astronauţii au fost nevoiţi să îşi facă nevoile personale în pungi, pe care le-au detaşat ulterior de costumul spaţial. 

2. Încălţăminte spaţială

La finalul misiunii Apollo 11, astronauţii Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au lăsat pe suprafaţa satelitului natural al Pământului circa 100 de obiecte folosite printre care şi mai multe perechi de bocanci spaţiali, aparate foto, precum şi un disc de siliciu în care au fost gravate mesaje ale politicienilor americani.

luna 1

Tot atunci, cei doi au arborat şi steagul Statelor Unite, un moment intens discutat ulterior de presă, precum şi de adepţii teoriilor conspiraţiei.

3. O placă aniversară semnată de Richard Nixon

luna nixon

Richard Nixon a ocupat funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii în timpul celor şase misiuni spaţiale pe Lună, care au avut echipaj uman, prin urmare nu a putut rata ocazia să trimită o placă aniversară, semnată de el, pe satelitul natural al Pământului.

4. Desene ale unor artişti

luna desen

Chiar dacă nu este o informaţie confirmată, există câteva zvonuri potrivit cărora, în anii 60, sculptorul Forrest Myers a avut ideea de a aduna mai mulţi artişti şi de a crea un mic obiect artistic, care să fie lăsat pe Luna. Micile desene, oarecum lipsite de inspiraţie, au fost gravate pe o placă ceramică. Zvonurile spun că micul obiect a ajuns pe suprafaţa Lunii, deşi NASA nu a confirmat acest lucru niciodată.

5. Două mingi de golf

Ofiţerul naval american Alan Shepard, primul american care a călătorit în spaţiu, a luat cu el, la bordul navetei şi o crosă, pe care a dorit să o folosească la cercetarea solului lunar. Pe lânga acest lucru, Alan Shepard a dorit să încerce şi câmpul gravitaţional al Lunii, astfel a lovit două mingi de golf, care, potrivit acestuia, au zbuat la „zeci de kilometri”. Cel mai probabil, au fost câteva sute de metri.

6. O statuetă comemorativă

statueta

Artistul belgian Paul Van Hoeydonck a creat o statuetă de aluminiu în memoria astronauţilor care şi-au pierdut viaţa în misiunile spaţiale. Aceasta a fost lăsată pe Lună de către astronautul David Scott, însă imediat după acest eveniment un scandal a izbucnit din pricina faptului că statueta nu a fost lăsată în poziţie verticală, aşa cum îşi dorea artistul belgian.

7. O pană de şoim

La sfârşitul misiunii Apollo 15, astronatul David Scott a dorit să realizeze un mic experiment, vrând să arate că, în vid, două obiecte cu greutăţi diferite cad cu aceeaşi viteză. Pentru acest experiment, Scott a folosit un ciocan şi o pană de şoim, cel de-al doilea obiect lăsându-l pe suprafaţa Lunii.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite