Ruinele unui mare palat maiaş, descoperite în Yucatán

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

O echipă de arheologi mexicani a descoperit ruinele unui mare palat despre care spun că datează din timpul civilizaţiei maiaşe, din urmă cu o mie de ani.

Resturile unei construcţii de 6 metri înălţime, 55 de metri lungime şi 15 metri lăţime au fost găsite în timpul unor săpături realizate pe situl oraşului antic Kulubá din statul Yucatán.

Arheologii sunt de părere că structura a fost folosită în două perioade din istoria maiaşă, civilizaţie înfloritoare înainte de cucerirea spaniolă. Palatul a fost funcţional, conform acestora, între anii 600 şi 900 şi 850 şi 1050.

Maiaşii ocupau teritorii însemnate - ceea ce reprezintă acum sudul Mexicului, Guatemala, Belize şi Honduras.

Pe lângă fostul palat, arheologii analizează patru structuri din piaţa centrală a fostului oraş Kulubá: un altar, rămăşiţe a două locuinţe şi ceea ce este crezut că a fost un cuptor. „Munca aceasta reprezintă începutul. Abia am început să descoperim una dintre cele mai voluminoase structuri din sit”, a spus arheologul Alfredo Barrera, citat de Reuters.

Îngrijoraţi de faptul că situl din apropiere de Cancún este expus vântului şi soarelui, care îl pot afecta, cercetătorii iau în considerare plantarea de copaci în anumite părţi ale Kulubá.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite