Roverul chinezesc de pe Marte a fost fotografiat din spaţiu de naveta NASA care orbitează Planeta Roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roverul chinez, Zhurong, fotografiat de pe orbită de Naveta Nasa, Mars Reconnaissance Orbiter FOTO Roverul Zhurong / NASA/JPL/UArizona
Roverul chinez, Zhurong, fotografiat de pe orbită de Naveta Nasa, Mars Reconnaissance Orbiter FOTO Roverul Zhurong / NASA/JPL/UArizona

Naveta Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), trimisă de NASA, a fotografiat din spaţiu Roverul chinezesc Zhurong, care a aterizat pe planeta Marte la jumătatea lunii mai. Naveta Mars Reconnaissance Orbiter orbitează din 2006 în jurul Planetei Roşii.

Camera HiRISE de la bordul navetei MRO a realizat cadrele pe 6 iunie, la trei săptămâni după ce Zhurong a asolizat pe Marte.

"Se vede clar ceea ce noi interpretăm a fi modulul de asolizare, în jurul căruia apar urmele lăsate de motoare la aterizare, şi roverul puţin mai la sud, după ce a coborât din modul", au descris imaginea membrii echipei HiRISE, potrivit Space.com.

"În imagine se vede terenul din jur, care este tipic pentru Utopia Plain (craterul în care a aterizat Zhu Rong - n.r.), o zonă lină, fără prea mulţi bolovani. Petele mai strălucitoare şi curbate din imagine reprezintă forme de relief formate de vânt (vântul de pe Marte - n.r.)", au mai notat oamenii de ştiinţă.

Într-un cadru mai larg apare şi paraşuta care a ajutat la coborârea modulului prin atmosfera marţană, dar şi scutul termic.

China a devenit a doua ţară din lume după Statele Unite care îşi plasează un rover pe suprafaţa planetei Marte, după amartizarea cu succes a robotului Zhurong. Roverul a fost trimis cu misiunea Tianwen-1, care a fost lansată spre Marte în iulie 2020. Misiunea cuprinde şi o navetă care orbitează în jurul planeteo Marte şi foloseşte pe post de antenă de comunicaţii între Zhurong şi Pământ.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite