Roscosmos trimite din nou turişti pe Staţia Spaţială, iar unul dintre ei va putea ieşi în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o pauză de un deceniu, Agenţia Federală Spaţială Rusă (Roscosmos), a decis să reia zborurile spaţiale turistice.

Planul Roscosmos este de a trimite în 2023 doi turişti pe Staţia Spaţială Internaţională, la bordul unei rachete Soyuz. De asemenea, în timp ce se află acolo, unul dintre cei doi va avea şi oportunitatea de a ieşi în spaţiu, o premieră pentru vizitatorii Staţiei Spaţiale.

Pentru zbor, Roscosmos colaborează cu compania americană Space Adventures, care se ocupă de astfel de trimiterea în spaţiu a clienţilor bogaţi. Cele două au trimis în trecut şapte turişti pe Staţia Spaţială Internaţională, ultimul dintre ei fiind co-fondatorul Cirque du Soleil, Guy Laliberté, care a ajuns pe ISS în septembrei 2009.

Roscosmos a luat o pauză de la astfel de operaţiuni comerciale pentru a-i ajuta pe astronauţii NASA să ajungă la Staţia Spaţială, odată cu retragerea programului Space Shuttle al agenţiei americane, în 2011. Rachetele Soyuz au devenit atunci singurul mijloc de transport până la Staţie, iar NASA a plătit aproximativ 80 de milioane de dolari pentru fiecare astronaut transportat.

Revenirea la vechile obiceiuri pentru ruşi vine odată cu lansarea SpaceX din urmă cu câteva săptămâni, când doi astronauţi NASA au ajuns la Staţia Spaţială la bordul unei capsule Crew Dragon. Boeing lucrează şi ea o nouă capsulă pentru transport denumită CST-100 Starliner, astfel că NASA nu mai depinde de Roscosmos, arată The Verge.

Până la drumul din 2023 însă, Roscosmos va mai trimite încă doi turişti pe Staţia Spaţială în 2021. Rămâne de văzut dacă agenţia sau cei de la Space Adventures vor dezvălui preţul acestor călătorii, mai ales a celei care va include şi ieşirea în spaţiu.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite