Rocile din Lacul Salda, din Turcia, i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să afle cum era viaţa pe Marte în urmă cu miliarde de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Lacul Salda din Turcia a atras de-a lungul timpului turiştii care ademeniţi de apa limpede şi curată, dar şi de nisipurile albe. Anul trecut, cercetătorii NASA au fost atraşi de asemănările lacului cu craterul Jazero de pe Marte.

Experţii spun că zăcămintele de rocă şi mineralele găsite în lac se aseamănă cel mai mult cu cele găsite pe Marte, ceea ce îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să identifice urme ale vieţii antice pe această planetă.

„Ceea ce face special acest lac sunt bacteriile vii, organismele unicelulare, care au propria structură naturală”, a explicat geologul Servet Cevni.

„Aceasta este adevărata caracteristică specială a lacului Salda. Aceasta este ceea ce a atras atenţia NASA pentru misiunea sa pe Marte. Craterul Jezero are o asemănare puternică cu lacul, la fel cum umanitatea provenine din organisme unicelulare, dintr-o structură simplă.”

„În Salda acest proces este încă în curs de desfăşurare. De fapt, Salda a rămas neschimbată timp de 3,5 milioane de ani", a adăugat Cevni.

Lacul Salda şi-a câştigat renumele internaţional atunci când oamenii de ştiinţă americani au început să facă cercetări în pregătirea misiunii roverului Perseverance, care transmite videoclipuri de pe Planeta Roşie din februarie.

Jet Propulsion Laboratory al NASA a postat chiar o imagine a lacului azuriu pe site-ul său înainte de ca Perseverance să ajungă pe Planeta Roşie, spunând că s-ar putea asemăna cu Marte, aşa cum arăta în urmă cu miliarde de ani, conform Euronews.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite