Planetele Venus, Marte şi Mercur se văd cu ochiul liber toată luna mai. Steaua Arcturus domină cerul în această perioadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cer stele planete FOTO Shutterstock

În luna mai, Venus şi Mercur îşi fac apariţia pe cerul de seară. Venus se vede mai greu la începutul lunii, dar din ce în ce mai bine spre sfârşitul ei, şi rămâne pe cer pe tot parcursul verii şi toamnei, potrivit specialiştilor de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti.

Mercur se vede mai uşor în primele 20 de zile ale lunii, deasupra orizontul de vest. "Căutaţi în crepuscul o stea strălucitoare, nu foarte aproape de orizont, dar nici prea sus, a cărei lumină nu pâlpâie. Se poate vedea de la apusul Soarelui până în jurul ore 21.30", potrivit astronomilor. 

Venus începe luna mai aproape de orizont, dar se ridică în fiecare zi, la mijlocul acesteia începând să apună mai târziu şi să se vadă mai uşor. Este mai strălucitoare decât Mercur şi vede în aceeaşi regiune de cer cu acesta, înspre vest.

Cele două planete se apropie aparent una de alta şi se vor întâlni în ultima săptămână a lunii mai. Cel mai aproape vor fi între 27 şi 30 mai. Între 24 şi 31 mai cele două planete se vor putea vedea în acelaşi câmp vizual al unui binoclu care măreşte de 7 ori (7x50).

Luna trece prin preajma celor două planete în serile de 12, 13 şi 14 mai şi pot fi văzute la ora 20.40.

Conform datelor publicate pe site-ul Observatorului Astronomic, Marte încă se mai află pe cer, dar nu mai este foarte strălucitor. Ea poate fi găsită în constelaţia Gemini. Interesant este faptul că planeta se mişcă foarte repede pe cer. Pământul şi Marte se află poziţionate în aşa fel în sistemul solar, încât se îndepărtează rapid una de alta, rezultatul fiind că Marte în fiecare zi se află în alt loc pe cer. Pe parcursul lunii va străbate toată constelaţia Gemini. La sfârşitul lui mai se va afla în preajma stelelor Castor şi Pollux, cele mai strălucitoare din constelaţie.

Planeta se vede de la apusul Soarelui până la miezul nopţii, când apune.

Luna ajunge în preajma planetei în serile de 15 şi 16 mai.

După ora 2.00 dimineaţa răsare Saturn şi, la o oră după acesta, Jupiter.

Saturn se află într-o constelaţie în care nu se găsesc stele strălucitoare, aşa că dacă priviţi înspre sud-est, aproape de orizont, veţi vedea planeta, ca o stea strălucitoare care nu pâlpâie. În stânga sus faţă de planetă, foarte aproape, se află steaua theta Capricorni, aflată la 158 de ani lumină depărtare.

Dacă priviţi în aceeaşi direcţie după ora 3 veţi vedea două stele strălucitoare, Saturn şi Jupiter (Jupiter fiind mai strălucitor).

Chiar dacă se află în aceeaşi zonă de cer, planetele se află în constelaţii diferite: Saturn este în Capricornus, iar Jupiter în Aquarius. Jupiter este de două ori mai aproape de noi decât Saturn, la 765 de milioane de kilometri.

Dacă doriţi să le priviţi prin telescop va trebui aşteptaţi până când se ridică pe cer, cândva înainte de răsăritul Soarelui.

Luna trece prin preajma planetelor în dimineţile de 4-5 mai şi 30 mai - 2 iunie.

Dimineaţa răsare şi planeta Neptun, dar aceasta nu se vede cu ochiul liber.

Cerul nopţilor de mai este dominat de steaua strălucitoare, de culoare gălbuie, Arcturus din constelaţia Bootes (Bouarul).

Numele lunii mai ar putea veni de la zeiţa greacă Maia, identificată la romani cu zeiţa fertilităţii Bona Dea. În tradiţia noastră populară, luna mai se numeşte Florar. 

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite