„Minionul furios“, o creatură microscopică, fără anus, a fost exclus ca posibil strămoș al omului. Explicațiile oamenilor de știință

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de știință au exclus posibilitatea ca o fosilă microscopică veche de 535 milioane de ani, care arată ca un „minion (slujitor, n.r) furios”, să fie cel mai vechi strămoș cunoscut omului, scrie The Guardian.

Saccorhytus coronarius sau Minionul furios Foto: Imperial College
Saccorhytus coronarius sau Minionul furios Foto: Imperial College

Cercetările anterioare au sugerat că Saccorhytus coronarius, o creatură mică asemănătoare unui sac, a fost un membru timpuriu al unui grup mare de animale numite deuterostome, căruia îi aparțin vertebratele, inclusiv oamenii.

Acum, cercetătorii spun că sunt încrezători că Saccorhytus nu este un deuterostom, ci face parte din același grup evolutiv ca și artropodele, care include insectele și crustaceele.

Studiul sugera că Saccorhytus a fost un membru timpuriu al propriei noastre linii evolutive, un grup de animale cunoscut sub numele de deuterostome. Dar am avut specimene care erau mai bine conservate, așa că am știut imediat că autorii au înțeles complet greșit”, a declarat Philip Donoghue, profesor la Universitatea din Bristol și coautor al celui mai recent studiu publicat în Nature.

Echipa a colectat recent sute de specimene suplimentare, pe care le-au folosit pentru a crea modele digitale 3D ale creaturii care au dezvăluit caracteristici microscopice mai detaliate.

Saccorhytus are o dimensiune de doar un milimetru și arată ca o minge șifonată, cu o grămadă de spini și o gură cu inele de dinți în jurul ei”, a spus Donoghue. „Îmi place să-l descriu ca pe un minion furios.”

Descoperirea a fost făcută atunci când echipa și-a dat seama că țepii și găurile din jurul gurii fosilei nu erau organe respiratorii, ceea ce i-a indus în eroare pe cercetătorii anteriori.

„Concluzia anterioară s-a bazat în mare parte pe faptul că fosilele Saccorhytus au o serie de găuri în jurul gurii, pe care le-au interpretat ca branhii primitive, o caracteristică a deuterostomelor. Dar acum știm că aceste găuri sunt pur și simplu locul de unde dinții s-au desprins”, a spus Donoghue. „Analiza noastră sugerează că Saccorhytus este de fapt un membru al grupului din care fac parte artropodele și rudele lor, numit ecdisozoare, deși nu putem spune cu siguranță unde se încadrează exact.”

În timp ce embrionii deuterostomi dezvoltă un anus urmat de o a doua gaură care devine gura, Saccorhytus are o singură deschidere, care deservește ambele funcții.

„Saccorhytus nu are un anus, ci doar o structură asemănătoare gurii prin care ar fi eliminat ce a mâncat”, a spus Donoghue.

Căutarea celui mai vechi strămoș al omului continuă, a spus Donoghue. „Înțelegerea noastră despre descendența deuterostomelor este un dezastru. Ne chinuim cu fosilele timpurii pentru a obține o mai bună înțelegere a evoluției noastre”, a adăugat el.

Dr. Imran Rahman, cercetător principal la Muzeul de Istorie Naturală, a spus: „Acesta este un studiu foarte drăguț care răstoarnă în mod convingător interpretarea originală că Saccorhytus coronarius aparținea deuterostomelor”.

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite