Gelul inteligent care ajută la repararea fracturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de bioingineri de la Universitatea Rice, din Houston, SUA, a dezvoltat un gel sensibil la temperatură care s-ar putea dovedi foarte util în vindecarea fracturilor, potrivit Wired.co.uk.

Gelul este lichid la început apoi, odată introdus în corpul uman, devine solid. Materialul va putea fi folosit ca o atelă internă, pentru a facilita vindecarea fracturilor craniene şi faciale.

Gelul se numeşte PNiPAAm – poli(N-isopropilacrilamidă) va fi injectat in organism şi va ajuta la formarea de oase noi, în cazul în care acestea au fost pierdute sau vătămate.

Materialul a fost dezvoltat în laboratorul profesorului Antonios Mikos. Acesta susţine că hidrogelul va putea fi folosit pentru a introduce în organism agenţi care să accelereze creşterea oaselor, sau chiar celule stem, printr-o intervenţie chirurgicală minimală.

Odată ce în locul afectat ţesutul osos s-a regenerat suficient, gelul poate fi îndepărtat cu uşurinţă şi se poate absorbi fără probleme în organismul pacientului.

Mikos crede că posibilitatea de incorpora celul stem în aceste geluri injectabile va avea „efecte enorme asupra dezvoltării de noi tratamente pentru regenerarea oaselor craniofaciale“. 

Haide să discutăm pe Facebook la „Tech Adevărul“

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite