FOTO Cerul, aşa cum nu l-ai văzut niciodată. Cele mai bune fotografii astronomice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotografi amatori şi profesionişti din întreaga lume au înscris într-un concurs de fotografie astronomică imagini spectaculoase ale sistemului solar. Organizatorii au anunţat lista scurtă a candidaţilor din acest an.

Competiţia „Astronomy Photographer of the Year” este organizată în fiecare an de Observatorul Regal din Greenwich, Londra, în parteneriat cu BBC. Fotografiile nu au fost editate, întrucât regulamentul concursului nu permite acest lucru, notează Mirror.co.uk.

Acestea este cea de-a şasea ediţie a competiţiei, iar numărul participanţilor a atins un record în acest an: peste 2.500 de fotografi amatori sau profesionişti din întreaga lume s-au înscris în concurs.

Competiţia include patru categorii de fotografii: Pământ şi spaţiu, sistemul solar, spaţiul îndepărtat şi tânărul fotograf al anului (categorie rezervată celor cu vârste sub 16 ani). Imaginile surprind meteoriţi care traversează cerul, aurora boreală „dansând” printre nori, Calea Lactee reflectată în apa unui râu sau planetele aliniindu-se deasupra Savanei Arficane.

Organizatorii au anunţat de curând lista scurtă a cdandidaţilor la titlul de cea mai bună fotografie astronomică a anului. Finaliştii vor fi anunţaţi pe data de 17 septembrie, iar Observatorul Regal din Greenwich va găzdui o expoziţie cu cele mai bune fotografii până în februarie 2015.

Printre fotografiile nominalizate anul trecut în cadrul aceleiaşi competiţii se regăsea şi o fotografie semnată de Alexandru Conu. Acesta a reuşit să prindă tranzitul planetei Venus prin faţa Soarelui. Imaginea intitulată „Tranzitul lui Venus la Marea Neagră”.  Acestea au loc la opt ani şi durează aproximativ şase ore.

Alexandru Cornu este şeful Comisiei Fotografice a Societăţii Române de Meteori şi Astronomie, membru în juriul ASTROFOTO, concursul naţional de fotografie astronomică şi membru al Astroclubului Bucureşti.

Publicaţia „ Mirror” a realizat o selecţie a celor mai bune fotografii înscrise la ediţia din acest an a concursului de fotografie.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite