De ce are februarie 28 de zile? Istoria lungă a calendarului modern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luna februarie este cea mai ciudată din an, deoarece are 28 sau 29 de zile. De ce are februarie 28 de zile, spre deosebire de celelalte luni din an? Istoria e destul de complicată.

Februarie are 28 de zile pentru că a fost adăugată mai târziu la calendar faţă de celelalte luni.

În secolul VIII înaintea erei noastre, romanii foloseau calendarul lui Romulus, care avea 10 luni şi pornea în martie şi se termina în decembrie. Ianuarie şi februarie nu existau, iar romanii, când erau întrebaţi ce lună e, spuneau că nu e niciuna.

Anul pe calendarul lui Romulus avea 304 de zile. Iarna practic era o perioadă care nu avea o denumire şi despre care nu se vorbea foarte mult. Pentru cei care lucrau în agricultură, iarna nu le folosea la nimic.

Regele Numa Pompilius a modificat acest calendar în 714 înaintea erei noastre, pentru a-l alinia cu cele 12 cicluri lunare. El a egalizat numărul de zile şi a ajuns la 355 de zile pe an. Lunile aveau 31 de zile sau 29 de zile, iar februarie, fiind adăugată mai târziu în calendar şi fiind considerată ultima lună din an, a rămas cu 28 de zile.

Aşadar, acesta este motivul pentru care februarie are 28 de zile? Un calendar cu 355 de zile era totuşi eronat. Anotimpurile şi lunile nu se mai aliniau cum trebuie. Ocazional, romanii adăugau o lună suplimentară de 27 de zile, numită Mercedonius. Practic, romanii ştergeau ultimele zile din februarie, care se încheia pe 24 şi introduceau această a 13-a lună.

De ce are februarie 28 de zile? Pentru că în anul 45 înaintea erei noastre, Iulis Caesar a cerut experţilor să nu mai calculeze zilele în funcţie de Lună, ci de Soare, aşa cum o făceau egiptenii. Caesar a adăugat 10 zile la calendar şi o zi suplimentară în februarie, o dată la patru ani.

De ce are februarie 28 de zile?

O dată la patru ani, luna februarie are 29 de zile şi anul are 366 de zile. Acest lucru vine din calculele astronomice, pentru că mişcarea revoluţie în jurul Soarelui durează aproximativ 365 de zile şi 6 ore. O dată la patru ani, cele şase ore se adună şi se adaugă o zi suplimentară la luna februarie.

Ziua de 29 februarie a fost introdusă ca parte a reformei iuliene a calendarului.

De ce are februarie 28 de zile? Legenda zilei lui Caesar

Există şi o legendă urbană, neconfirmată, care spune că în calculul romanilor, februarie avea 29 de zile, dar o lună a fost adăugată la August, pentru a-l onora pe împărat. Cu toate acestea, teoria nu a fost confirmată. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite