Astronomii au descoperit o masivă şi neaşteptată gaură neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Twitter
Foto Twitter

Universitatea Naţională din Australia (ANU) a anunţat descoperirea unei găuri negre cu cea mai rapidă creştere din ultimele nouă miliarde de ani.

Gaura neagră are o masă de trei miliarde de sori şi consumă echivalentul unui Pământ în fiecare secundă. Strălucirea acesteia este de 7.000 de ori mai puternică decât toată lumina din propria galaxie, relatează news.ro. 

"Astronomii vânează astfel de obiecte de mai bine de 50 de ani. Au găsit mii de altele mai slabe, dar aceasta uimitor de strălucitoare a trecut neobservată", a afirmat principalul cercetător Christopher Onken al ANU. 

Astronomii studiază acum gaura neagră pentru a vedea de ce este diferită şi cum s-a format, pentru a descoperi dacă a avut loc ceva catastrofal cum ar fi prăbuşirea a două mari galaxi una în cealaltă. 

 "Acum vrem să ştim de ce acesta este diferită - s-a întâmplat ceva catastrofal? Poate două mari galaxii s-au prăbuşit una în cealaltă, canalizând o mulţime de material în gaura neagră pentru a se hrăni", a spus Onken.

Potrivit cercetătorilor, gaura neagră are o magnitudine vizuală de 14.5 şi este de 500 de ori mai mare decât gaura neagră din galaxia noastră. Astfel, poate fi văzută cu un set de telescop fixat într-o zină întunecată.

"Orbitele planetelor din Sistemul nostru Solar s-ar încadra toate în orizontul său de evenimente - graniţa găurii negre din care nimic nu poate scăpa", a spus cercetătorul Samuel Lai.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite